• Picasa

Expositie 'Daar komt de bruid' in Boerderijmuseum

OLDEBROEK Met het aansnijden van een bruidstaart heeft Inge Dokter van Bruidshuis Dokter - de Graaf (Kampen) zaterdag de nieuwe expositie 'Daar komt de bruid' in het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Odebroek geopend. De geëxposeerde trouwkleding is tot januari 2018 te bewonderen in de vitrines van het bij het museum behorende Schutstal. De genodigden waren verrast door de presentatie van de mooie collectie trouwkleding in het Boerderijmuseum.

Voorafgaand aan de officiële opening van de expositie hebben klederdrachtkenner Rein Lotterman (Nunspeet) en Inge Dokter de grote schare genodigden tekst en uitleg gegeven over de boerentrouwkleding vanaf zo'n anderhalve eeuw geleden.

In het Boerderijmuseum staat een bruidspaar uit 1900 waarvan de bruid een rood gebloemde tipmuts met oorijzer en bovenmuts met Mechels kant' draagt. De bruidegom draagt een 'klootjespet'. Daarbij staat ook een bruid uit 1920 met een 'schootjak' aan en een bruid uit 1940 met een 'lief en rok', het zo genaamde jacquetpak. De laatstgenoemde bruiden dragen aan beide kanten van de muts gouden mutsenbellen met bloedkoraaltjes.

Na de tweede wereldoorlog maakten de donkere klederdrachtkleuren plaats voor voornamelijk witte trouwjurken. Ook die jurken worden geshowd op de expositie in de Schutstal van het Boerderijmuseum. Inge Dokter zegt dat de trouwkleding voor de bruid elk jaar wel 'iets' verandert. ,,Een trouwjurk moet zelfverzekerdheid uitstralen. Het valt me op dat bruiden de laatste jaren voorkeur hebben voor 'oude looks' en het moet een bepaalde luxe uitstralen. Wel hebben de bruiden vaak een bepaald budget in gedachten en ze houden zich daar ook aan." In het museum wordt ook een trouwjurk geshowd die in elkaar gezet is door mevrouw Bastiaan uit Wezep en helemaal bestaat uit stroken van plastic tassen.

Naast een mooi beeld van de trouwkleding door de jaren heen worden er ook veel accessoires geshowd in de vitrines van het Boerderijmuseum. Zoals een negentiende eeuwse trouwbijbel en een staartklok, vaak een geschenk voor het bruidspaar. De bruid moest voor het huwelijk laten zien dat ze een 'snedige deerne' was door één of twee letterdoeken te maken. Ook daar is een voorbeeld van op de nieuwe expositie, evenals bruidegompijpjes, kopjes voor bruid en bruidegom en een antieke doos met bruidssuikers.

Het Boerderijmuseum is vanaf 1 april tot en met 31 oktober geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten. De toegangsprijs is € 3,50 p.p. en voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar € 1,50. Meer informatie is te vinden op www.museumoldebroek.nl