• Angela van Erven

Skeelerclub rijdt voor KIKA

OLDEBROEK Skeelervereniging d' Wijhe Ruit uit Oldebroek probeert met twee sportieve evenementen zoveel mogelijk geld op de halen voor KiKa. Op 6 en 7 september doet de skeelervereniging voor de vijfde keer mee aan het evenement dat geld ophaalt voor onderzoek naar kinderkanker. 

Angela van Erven

24KiKa is een uniek skate- en skeelerevenement voor mensen die in teamverband of individueel een bijzondere prestatie willen leveren. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting KiKa. 24 uur lang wordt er op de baan van Flevonice in Biddinghuizen geskeelerd. De teams rijden in estafette vorm en proberen een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. Ze hopen niet alleen veel geld op te halen, maar ook zo hoog mogelijk te eindigen met de meest en snelst gereden rondes. De afgelopen jaren zijn diverse teams van d 'Wijhe Ruit in de prijzen gevallen en waren er podiumprijzen.

SKEELERBEENTJES Eerst zijn de jongste leden van de skeelervereniging aan zet. Op dinsdag 3 September wordt om 18.00 uur de 24 minuten voor Kika gereden. Een nieuw initiatief dat dit jaar voor het eerst in het leven is geroepen toen bleek dat ook de jongste jeugd van de skeelervereniging zich wil inzetten in het kader van 24Kika. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar die uit veiligheidsoogpunt nog niet kunnen deelnemen aan 24KiKa zetten dan hun beste skeelerbeentjes voor. Dit vindt plaats op de skeelerbaan aan de Stouwdamsweg 12 in Oldebroek.

VOORBEREIDINGEN De Kika-commissie van de skeelervereniging is al maanden druk met de voorbereidingen. ,,Meedoen is belangrijker dan winnen", vertelt trainer Regina Wierenga namens de organisatie. ,, Momenteel heeft de skeelervereniging ruim 100 leden. Dit worden er ieder jaar meer. Samen gaan we voor KiKa. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75 procent van deze kinderen. Dat moet en dat kan beter. Onze kinderen kunnen sporten en zijn gezond. Kinderen horen niet ziek te zijn. Zij moeten lekker naar school kunnen gaan, sporten en spelen met vriendjes. Kinderen moeten kind kunnen zijn in plaats van ziek zijn. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker. Daar dragen wij als vereniging graag ons steentje aan bij. Dat we het tijdens het evenement gezellig hebben als vereniging is mooi meegenomen. In totaal nemen we met zes teams deel aan 24KiKa. Drie jeugdteams, een selectieteam, een mannenteam en een team van stoere mama's. De hele vereniging, van jong tot oud, helpt mee met als doel zoveel mogelijk geld voor KiKa op te halen. Van geplukte bramen en aardbeien is jam gemaakt en dat is verkocht, er zijn spulletjes op de rommelmarkt verkocht en er zijn sponsoren gezocht. Verschillende sponsoren op de Veluwe zijn bereid gevonden om ons van eten en drinken te voorzien. De medewerking van iedereen is fantastisch."