• 't Snoepie was de laatste jaren succesvol en won ook in 2018 afgetekend.

    Dick van der Veen

Ondernemers in Epe één dag marktkoopman

EPE De 36ste editie van de Eper Koopjesmarkt vindt plaats op donderdag 29 augustus. Traditioneel transformeren de ondernemers zich voor één dag in de huid van de marktkoopman. ,,Met een week later nog zere moeten,maar wat overheerst is een voldaan gevoel", kun je horen uit de mond van menig deelnemer.

Dick van der Veen

Dat zijn er doorgaans rond de dertig. ,,Nu met waarschijnlijk twee nieuwkomers, waardoor in ieder geval een ruime keuze in chocolade- en cadeauartikelen erbij komt", zegt Berry Bril, die samen met Ertan Berdo namens de Ondernemersvereniging voor de organisatie tekent. Ze zijn er een paar weken 'mooi druk mee'. ,,Het is zoiets als een schoolreisje dat onze leden niet willen missen. De laatste jaren wat minder ludiek dan in het begin, maar steevast beregezellig. Ook dit keer weer staan de kramen in een U-vorm rondom de Grote Kerk." Als om 7.00 uur de deelnemers met de opbouw van hun kraam beginnen worden ze door de eerste bezoekers al op de vingers gekeken. Die zijn uit op de koopjes, waarvan het deze dag bol staat. ,,In de praktijk blijkt dat rond elf uur de meeste bezoekers aanschuiven. Tegen het eind van de middag komen mensen terug. Dan gaan de overgebleven spullen weg voor een habbekrats." Vooral kleding is geliefd. Door ervaring rijker zorgen de kooplieden ervoor dat er de gehele dag genoeg voorraad is.

PRIJS Voorzitter Martin Lokhorst opent de markt rond 8.00 uur. Tegen 16.00 uur is de prijsuitreiking. De Mercuriustrofee is een felbegeerde prijs. Er kan nog net de naam van een winnaar aan worden toegevoegd. Daarna zal de Rabobank als schenker naar we mogen aannemen een nieuw exemplaar beschikbaar stellen. Daarnaast krijgt de winnaar/winnares een dinerbon van 75 euro. Voor de nummers twee en drie zijn dat respectievelijk bonnen met een waarde van 50 en 25 euro. Kinderen kunnen zich gratis laten schminken en krijgen een ijsje. Het publiek wordt de gehele dag op de hoogte gehouden van speciale koopjes.

De Koopjesmarkt in Epe, in navolging van Beverwijk, dat de landelijke primeur had in 1980, geniet regionale bekendheid.

TROFEE De jury let op welbespraaktheid, inrichting en aankleding. De eerste winnaar was wijlen Piet Jansonius, die qua vindingrijkheid en creativiteit met kop en schouders boven de rest uitstak. Aanvankelijk ging het fenomeen als Zwarte Markt door het leven. Dat werd al snel veranderd in Koopjesmarkt, want de ondernemers wilden niet gelieerd worden met zwarte handel. De organisatie van de eerste markt lag in handen van wijlen Jop van Beek, Hennie Pol en Henk Smaal. De beide laatste zijn erelid van de Ondernemersvereniging. Velen herinneren zich nog de sappige commentaren van wijlen Frans Oldenhof en Walter Vrinten. Die maakten er in de caravan op het Marktplein een waar spektakel van. Nu de locatie naar het plein bij de Grote Kerk is verplaatst heeft het evenement niets aan waarde verloren. Het grote graaien in de koopjes kan beginnen.