Ervaringsdeskundigen aan de slag met jongvolwassenen na jeugdhulp

VELUWE Na jarenlange begeleiding door verschillende hulpverleners en instanties mag een jongere het vanaf zijn of haar achttiende ineens zelf doen. Dit blijkt voor veel jongeren vaak een te grote stap. Het is dus belangrijk om hen op tijd te bereiken en voor te bereiden op deze overgang, zegt de gemeente Heerde. Tien 'jongeren', met ervaring in de jeugdhulp, in de leeftijd van 18 tot 45 jaar, gaan hiermee in de Jeugdhulpregio Midden IJssel/ Oost Veluwe aan de slag. Zij richtten hiervoor team ED op. ED staat voor ervaringsdeskundige.

ED zoekt jongeren op die nu nog jeugdhulp krijgen, gaat met ze in gesprek en ondersteunt hen waar nodig in hun overstap naar zelfstandigheid. Dit kan één-op-één, maar ook door het drinken van een kop koffie met de groep.

GEEN PROFESSIONALS De ED's zijn geen professionele hulpverleners, maar helpen jongeren vanuit eigen inzicht en ervaring. Op een manier die beiden past. Teamleden ondersteunen elkaar door intervisiebijeenkomsten en hebben een gezamenlijke app waarin ze elkaar vragen kunnen stellen en ervaringen kunnen delen.

Team ED krijgt support van professionals uit het regionale samenwerkingsverband voor jeugdhulp van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.

Jongeren komen in contact met ED via het CJG of via de aanbieder waar ze verblijven. Aanbieders kunnen ook vragen of enkele leden van ED vrijblijvend langskomen en na een bezoek kan het zo zijn dat enkele jongeren op een groep contact met ED onderhouden en andere niet. Het is dus laagdrempelig en staat ver van de bestaande hulpverlening.

Meer informatie: Jeugdhulpregio Midden IJssel/Oost Veluwe, Marieke Wijdeven, tel. 06-44225530 of m.wijdeven@apeldoorn.nl.