• Stikstof: de laatste bevroren stamcellen weggooien van een patiënt die klaar is met de behandeling. (links Roeland Rietveld)

    De Loermeeuw
  • Het bordje op de muur in het ziekenhuis dat indruk maakte op de mannen.

    De Loermeeuw

Ernstig zieke Roeland gestart met behandeling in Rusland

ELBURG ,,Dit is de eerste dag van de rest van je leven." Het staat in het Engels op een bordje aan de muur van het kantoor van dokter Fedorenko. De arts die Roeland Rietveld behandelt in het Russische Pyrogov's National Medical Center in Moskou blijkt een bevlogen man. Van 's ochtends vroeg tot vaak 's avonds laat is hij te vinden op de speciale afdeling voor patiënten die daar zijn om PPMS te behandelen. Dit is de progressieve vorm van MS.

Door een stamceltherapie kan 60 tot 70 procent van deze patiënten na behandeling beginnen aan 'de rest van hun leven'. De ziekte is niet weg, maar wordt wel gestopt. Sinds 25 februari verblijft ook Elburger Roeland Rietveld (50) op deze afdeling. Na de actie op 15 februari die het benodigde bedrag voor behandeling in Moskou ruimschoots opbracht, vertrok Rietveld naar Rusland.

OPGEWACHT Hij werd daar opgewacht door een crew van de Lokale Omroep Elburg (LOE) en tevens initiatiefnemers van de actie Egbert Bos, Bertus Wijnne en Frans Sellies, samen met social media man Kees Bruijnes. Met 6000 volgers als De Loermeeuw op Facebook wist Bruijnes een groot deel van Elburg te bereiken met regelmatige aankondigingen over de op hand zijnde actie. Bos is nog onder de indruk van de gebeurtenissen van de afgelopen weken. ,,Draaijer installatietechniek heeft er voor gezorgd dat we met een team naar Rusland konden afreizen. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Ik wilde er gewoon heen en erbij zijn als Roeland aankwam en hem daar opvangen", zegt hij zichtbaar geëmotioneerd. ,,Het was ook een soort afsluiting van een paar enorm intensieve weken voor ons allemaal. Voor de LOE hebben we mooie beelden en interviews kunnen maken, zodat Elburg op de hoogte wordt gehouden van de behandeling van Rietveld."

INTERVIEW Dokter Fedorenko maakte direct een paar uur vrij voor een interview. ,,Hij gaf ons een kijkje in zijn keuken en we mochten echt alles zien. Niets was teveel", zegt Wijnne. ,,De arts heeft plannen om ons land aan te doen om te vertellen over de stamceltherapie voor PPMS patiënten en de positieve resultaten die hiermee worden bereikt. Bij zo'n 70 procent van de patiënten slaat de therapie aan. Dat is volgens Fedorenko nog altijd beter dan 0 procent."

BEHANDELING De behandeling voor Rietveld wordt nu per dag bekeken. Zijn algemene gezondheid is ondertussen goed bevonden en de rest van de behandeling is begonnen. Gezonde stamcellen worden verzameld en ingevroren, waarna een intensieve chemokuur wordt ondergaan. Pas hierna worden de gezonde cellen weer teruggeplaatst en dan moet het immuunsysteem van Rietveld het zelf weer gaan overnemen.

,,We gaan ervoor", sprak Bruijnes aan het begin van de actie en deze woorden sprak hij ook in Rusland, de avond voordat Rietveld aan zijn behandeling begon.

ONDERGAAN ,,We hebben niet alleen geld ingezameld voor Roeland zodat hij zijn behandeling kan ondergaan, maar we hebben PPMS ook onder de aandacht gebracht", sluit Bos af. Dat blijkt uit het feit dat Isala in Zwolle de nazorg voor deze patiënten nu op zich wil nemen. ,,Dit is een hele grote stap voorwaarts en sterkt ons in onze plannen. Want de actie voor Roeland is voor ons dan wel afgerond, er zijn nog vele andere patiënten die een zelfde behandeling nodig hebben. Dokter Fedorenko vindt het dan ook onbegrijpelijk dat zij hiervoor (nog) niet in eigen land terecht kunnen."