Elfde regionale Veteranendag Noord-West Veluwe in Ermelo

VELUWE De regionale Veteranendag Noord-West Veluwe wordt zaterdag 2 juli gehouden in Ermelo. Deze dag, een week na de Nederlandse Veteranendag in 's-Gravenhage, wordt georganiseerd door de Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe.

De veteranen uit de gemeentes Nijkerk, Putten, Ermelo en Harderwijk en omgeving maken een rondrit door de kernen van genoemde gemeentes. Tevens kunnen de veteranen die dag in gesprek komen met het publiek dat de route bevolkt. Voor hen wordt deze dag afgesloten met een receptie en maaltijd op de legerplaats Ermelo.

In de kern van Ermelo wordt op 2 juli het Pauwenplein bij het winkelcentrum de Enk omgedoopt in een veteranenplein. Dit jaar ligt hier de nadruk op het zeer gevarieerde werk van de Koninklijke Luchtmacht (KLu).

Er is een stand van de veteranenorganisaties binnen de KLu, verenigd in de MiLu. Zij organiseren ook de militaire uitrustingsstukken (HAWK raketopstelling van het Museum de Peel), schaalmodellen van vliegtuigen die tijdens WO II zijn ingezet (van de Stichting PHantasy in Blue, onder meer een Fokker T-V laat regelmatig zijn motoren draaien), en bemannen een voorlichtingskraam.

Ook zal er een kraam zijn waarin de landelijke organisatie ECHOS-Homes (in Ermelo ook aanwezig nabij de Legerplaats Ermelo) voorlichting geeft over de ondersteuning van veteranen en familie. Daarnaast zal het Veteranen Instituut uit Doorn de uitvoering van de Veteranenwetgeving uitleggen aan het publiek bij het Veteranencafé in het Wapen van Ermelo.

Op het Molenaarsplein verzorgt een eenheid van het 400 Geneeskundig bataljon uit de genm Spoorkazerne kleine demonstraties verzorgen, modern geneeskundig transport showen en de jeugdige bezoekers verrassen. De molen de Koe laat fraai opgetuigd de wieken draaien.

Het college van B en W neemt dit jaar op een mobiel podium plaats dat wordt aangeleverd door 4x4 Centrum Ermelo. Net als vorig jaar verzorgt een afvaardiging van de Seaforth Highlanders of the Canadian Regiment uit Voorthuizen muzikale optredens in het wandelgebied van Ermelo. De stoet militaire voertuigen met de veteranen wordt vooraf gegaan door een muziekkorps. Omstreeks 12.00 uur rijdt de stoet van oude militaire voertuigen bij de muziektent Ermelo binnen. Bakker Bart en Veluwe Vis voorzien tijdens de stop in het wandelgebied de deelnemende veteranen van een lekker hapje.

De gemeente Ermelo, VVV-Ermelo, Molen de Koe, Het Wapen van Ermelo, In de Volksmond, 4x4 Centrum Ermelo, Bakker Bart, Veluwe Vis, Centrum Management Ermelo en drukkerij ERZ-offset maken de organisatie en aankleding van deze dag in Ermelo mogelijk.

Activiteiten op het Pauwenplein en Molenaarsplein uren van 10.00 tot 15.00 uur. De rondrit en static show van oude militaire voertuigen met als bemanning de veteranen en partners, in het wandelgebied Stationsstraat is van 12.15 tot 13.00 uur te zien.