• De broers Krooneman in training voor Mont Ventoux.

    Dorine Verheul

Elburger wethouders beklimmen Mont Ventoux

ELBURG Willem Krooneman, wethouder van de gemeente Elburg staat in de startblokken voor één van zijn laatste trainingen voorafgaand aan de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk. Het team SNV4Energy bestaat uit raadsleden en wethouders van de gemeentes Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Dorine Verheul

Samen met raadslid en broer Jan Krooneman vertrekt hij deze week naar Frankrijk om deel te gaan nemen aan de goede doelenloop ten behoeve van de Stichting Join4Energy. Een stichting die zich inzet voor onderzoek naar het vinden van medicijnen of behandelmethoden voor bestrijding en genezing van de energie-stofwisselingsziekte bij kinderen. Omdat het om een relatief kleine groep kinderen gaat, wordt weinig tot geen geld beschikbaar gesteld voor onderzoek en medicijnen.
,,En dat is dus echt niet meer van deze tijd," vindt Jan Krooneman. De broers werden geraakt door het verhaal van Gert Gerritsen, beleidsmedewerker bij de gemeente Elburg. Hij verloor zijn zoon Mathias Gerritsen aan de ziekte. Mathias overleed in 2016 op negentienjarige leeftijd.

BATTERIJ Join4energy strijdt voor kinderen die lijden aan deze ziekte. Kinderen waarvan 70 procent de volwassen leeftijd niet eens bereikt. Per week worden twee kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Hun batterij is half leeg, laadt niet op en loopt snel leeg. Bij de minst ernstige vorm hebben kinderen na 50 meter lopen het gevoel een marathon te hebben afgelegd en zijn dan totaal uitgeput. ,,Om meer aandacht te vragen voor deze stichting hebben we wethouders en raadsleden van gemeenten op de Noord-Veluwe gevraagd om met SNV4Energy mee te gaan naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Dat kan op de fiets, wandelend of hardlopend. En geen excuses meer, tijd maken en doen!" zegt Jan Krooneman.

Het team dat de naam SNV4Energy draagt, bestaat uit bestuurders uit Nunspeet, Oldebroek en Putten en vertrekt op 12 juni naar Bedoin, een pittoresk dorpje te midden van de Franse wijngaarden, gelegen op ongeveer 300 meter aan de zuidwestkant van de Mont Ventoux. Op 15 juni is dan de beklimming van de berg, wandelend, fietsend of hardlopend.

SLOFFEN Lubbert van de Heuvel, raadslid uit Putten loopt zich graag het vuur uit de sloffen om zijn bijdrage te kunnen leveren. ,,Gezondheid is een groot goed. Voor veel ziekten zijn vandaag de dag medicijnen. Het is te bizar voor woorden dat er blijkbaar ziekten zijn waarvoor het commercieel niet interessant is om een medicijn te ontwikkelen. Dat is niet eerlijk naar hen die aan deze ziekte lijden!" vertelt hij op de website.
Gert van den Berg, wethouder uit Nunspeet vindt het onbegrijpelijk dat de ziekte voor de markt niet interessant genoeg is om een medicijn voor te ontwikkelen. ,,Dat kan toch niet?" Hij fietst de 21 kilometer en ruim honderd bochten naar boven.