• Voor de goedlachse gastheer Bertus Stijf komt na elf jaar een eind aan de spanning.

    Dick van der Veen

Einde aan strijd rond Veluws Eethuis

EPE Na elf jaar procederen heeft de gemeente Epe donderdagavond met een hamerklap een eind gemaakt aan een strijd tussen uitbater Bertus Stijf van het Veluws Eethuis en de woonomgeving. Horeca is niet langer ondergeschikt aan dagrecreatie en vormt een zelfstandige tak.

Dick van der Veen

Tot aan de Raad van State en weer terug is geprobeerd om de Horecafunctie aan banden te leggen, hetgeen een gezonde bedrijfsvoering onmogelijk maakte. ,,Van midgetgolf en jeu de boules kan ik onmogelijk bestaan. Gelukkig denkt de gemeente Epe daar ook zo over. Ik ben blij dat er nu eindelijk rust in de tent komt. Het heeft eigenaar Dries Dekker tienduizenden euro's gekost. Dat was allemaal niet nodig geweest. Maar ik wil nu alleen vooruit kijken zonder hard feelings", zegt uitbater Bertus Stijf. De Raad van State stelde eerder al vast dat het bedrijf zich middenin een recreatiegebied bevindt met vakantiehuisjes, hotels, restaurants en dagrecreatieve voorzieningen. Bepaald geen stiltegebied zoals bezwaarmakers te berde brachten.

ONDERZOEK In de commissievergadering overtuigd wethouder Joop van Nuijs de politiek. Maar liefst 218 pagina's schreven juristen voor een akoestisch onderzoek om uit te leggen dat het qua flora en fauna, milieu en geluid goed zit en legalisatie van een bestaande situatie verantwoord is. Er is geen sprake van nieuwbouw of uitbreiding. Na twee reacties op het voorontwerpbestemmingsplan en bijsturing op een paar punten ging ´Wissel Belang´ akkoord en kwam er geen reactie meer uit de buurt. Om de bezwaarmakers tegemoet te komen is de sluitingstijd van het eethuis op 23.00 uur vastgesteld en dat van het terras op 22.30 uur, waarbij rokers nog een half uur de tijd hebben om op het terras te verblijven. Van Nuijs: ,,Het akoestisch onderzoek toont aan dat er geen reden is sluiting om 24.00 respectievelijk 23.00 uur onmogelijk te maken, maar met de afwijking daarvan is die kou uit de lucht."

COMBINATIES Stijf zegt geen enkel plan te hebben om in de richting van feestjes, party's en rommelmarkten te koersen. De gemeente kan twaalf keer per jaar een afwijkende sluitingstijd mogelijk maken. Het is zeer de vraag, aldus de gerant, of daar ook (volledig) gebruik van zal worden gemaakt.

,,Hoewel het om het vastleggen van een juridisch-planologische situatie gaat en er in de bedrijfsvoering geen grote verschillen ontstaan kan ik nu combinaties maken met eethuis en midgetgolf/jeu de boules. Geen spanning in verband met controles, geen fotograferende mensen over het hekwerk."

OPSTEKER ,,We zijn ooit begonnen als pannenkoekenhuis. Dat is niet mijn ding. Deze insteek bevalt me. We werken puur met streekgerechten, vis, vogels, groente en vlees uit de eigen regio; proeverijen op woensdag- en donderdagavond." In de aanloop naar de beslissing van de raad kreeg hij een opsteker. Het Veluws Eethuis Wissel werd tot leukste restaurant in de gemeente Epe gekozen met een zesde plek binnen Gelderland en een elfde plaats op de landelijke lijst.