• Wijnand Kooijmans
  • Wijnand Kooijmans
  • Wijnand Kooijmans
  • Wijnand Kooijmans
  • Wijnand Kooijmans

Eibertjesdag trekt duizenden bezoekers

NUNSPEET Traditioneel stond Nunspeet vrijdag in het teken van Eibertjesdag. Voor de 27ste keer georganiseerd door de heemkundige vereniging Nuwenspete en de Ondernemers Vereniging Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Al even traditioneel is de dag geopend met het defilé van de deelnemende klederdrachtengroepen door het centrum van Nunspeet. Het defilé werd afgenomen door burgemeester Breunis van de Weerd. Aan de Eibertjesdag is tevens een markt gekoppeld. Al vroeg bracht het vele mensen op de been.

{RECORD] Er is dit jaar een record aantal van twintig klederdrachtgroepen en zes dansgroepen. Voor de eerste keer was er een groep uit Egmond. De groepen komen verder uit het gehele land. De Zeeuwen uit Axel en Zeeuws Vlaanderen moeten al vroeg uit de veren om op tijd in Nunspeet te zijn.

De deelnemers zijn mensen die waarde hechten aan gebruiken en kleding van weleer toen de gemeenschapszin de dorpen groot was en men dit tot uiting bracht in de kleding. Deze gaf aan dat je in een bepaald dorp thuis hoorde, het gaf geborgenheid en tegelijkertijd maakte het onderscheid tussen andere dorpen en streken.

PLATTELAND In de negentiende eeuw, een standenmaatschappij bij uitstek wanneer je deze vergelijkt met tegenwoordig kwamen klederdrachten algemeen voor op het platteland. Behalve het streekeigene gaf de kleding ook je plaats in de samenleving aan. Je moest als arbeidersvrouw niet proberen sieraden of kleding te dragen die in de boerenstand thuis hoorden. Of je een rijke of arme boer was, was duidelijk aan de stoffen van je kostuum, pak of de muts van je vrouw en het aantal snoeren van de halsketting te zien.

Zelfs was het soms af te lezen of je van protestantse of van rooms katholieke huize kwam. De sociale controle zorgde er voor dat men zich aan de ongeschreven regels hield. De groepen laten in algemeenheid de situatie zien van ruim honderd jaar geleden.

GROOTSTE Eibertjesdag is door de loop der jaren heen uitgegroeid tot het grootste klederdrachtenevenement in Nederland. Eibertje is de centrale figuur. Een rol van Willy Bonestroo die samen met Jan Plender dit jaar ook de organisatie voor haar rekening nam. Eibertje vertelt het verhaal van een vrouw uit Vierhouten.

De verhalen over haar verschillen. Maar wat wel vast staat dat het gaat om een vrouw die over de toen nog massaal aanwezige heide iedere week met onder meer een mandje eieren de oversteek maakte naar de markt in Nunspeet om hier haar waren aan de man of vrouw te brengen. Geleidelijk aan namen ook anderen de route waardoor het zogenoemde Eibertjespad ontstond.

CENTRUM Volgens Jan Plender liep dat pad in vroeger dagen inderdaad tot het centrum van Nunspeet en is dat ook nog op een aantal punten te zien. Volgens Jan Plender wordt bekeken of het evenement volgend jaar nog kan worden uitgebreid, wellicht door de deelname van mensen uit andere landen in hun eigen klederdracht. In september beginnen de voorbereidingen.

Video: Wijnand Kooijmans.