• Rien van der Vlies (rechts) en Rob Hesselink verwachten een politieke aardverschuiving.

    Dick van der Veen

Dorpspartij Epe wil het roer omgooien

EPE Buiten knikkert een meedogenloze storm vaststaande elementen tegen de vlakte; binnen leggen oudgedienden Rien van der Vlies en Rob Hesselink uit dat hun Dorpspartij hetzelfde gaat doen met het politieke klimaat in Epe.

Dick van der Veen

Van der Vlies met 13 jaar raadslidmaatschap in de bagage en Hesselink die vier jaar in de Silo van Bibo zijn woordje mocht doen, geven de voortdurende onrust onder de inwoners aan als drijfveer voor een comeback. ,,In deze gemeente neemt de lokale overheid de burger pas mee als de beslissingen zijn gevallen. Dat pikt deze niet langer. Wij willen dat de gemeente bij iedere belangrijke beslissing die de hele gemeenschap regardeert die mening via de website om zijn of haar mening vraagt met een toelichting wat het voor of tegen voor gevolgen heeft. De uitslag ervan projecten op een groot scherm aan het begin van de raadsvergadering. We willen nog wel eens zien welke fractie de moed heeft om een vooringenomen standpunt door te drijven als bijvoorbeeld blijkt dat 65 procent van de Epenaren ergens mordicus tegen is. Dan zullen ontwikkelingen zoals we deze periode hebben gezien met bomenkap aan de Heerderweg, het ruïneren van plantsoenen en het plaatsen van wildrasters niet meer plaats vinden."

DRIE ZETELS Beide spreken zonder een plooi in hun gezicht te vertrekken de verwachting uit dat ze met drie zetels zullen binnen komen. ,,Het is de landelijke politiek die de koers van de lokale fracties bepaalt. Deze mogen een paar elementen halen uit het landelijk pakket. Reken maar dat het standpunt in de uitbreiding van Lelystad Airport door werkt. Mensen kiezen voor vertrouwde gezichten. In Epe vindt een leegloop plaats. We weten dat ons een berg werk te wachten staan,maar kunnen de lokroep van de radeloze burger niet weerstaan. Hebben een jonge studente op de lijst, twee mannen en twee vrouwen, die er vol voor gaan. Deze verkiezing levert een politiek aardverschuiving op." Van der Vlies haalde Hesselink bij Jumbo over om mee te doen. Tegen de verslaggever:,,Ik weet wat je denkt: de olifant met de lange snuit…..Na 21 maart spreken we elkaar weer. We nemen een fles mee naar het gemeentehuis en daar gaat 's avonds de kurk van af."

STEMMEN Een halfjaar lang stroopten ze horeca-bedrijven af met presentaties op terrassen. ,,Veel mensen steunen ons gedachtegoed. Dat mondt nog niet uit in ambitie voor een raadslidmaatschap. De vele tijd die er mee is gemoeid weerhoudt gezinnen met jonge kinderen."

Over rechts en links: ,,Wat is er liberaal aan de VVD en socialistisch aan de PvdA? We hebben het voorland van ons afgeschud, gaan voor datgene wat de gemeente Epe belangt." Maar straks misschien één zeteltje? ,,Dan zitten hier raadslid en fractievolger. Maar nogmaals, daar gaan we niet van uit. Eerder kwamen nieuwe fracties met twee zetels binnen. Nu er zoveel onrust is in Epe is in ons geval drie zetels geen grootheidswaanzin." De storm buiten is uitgeraasd: die van de Dorpspartij steekt de kop op.