• Dode kuifeenden worden geruimd op een strandje bij Monnickendam. Onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wees uit dat de dode watervogels zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8.

    Ella Tilgenkamp

Dode vogels besmet met vogelgriepvirus

VELUWE Sinds een aantal dagen worden er voor de kust van Harderwijk dode vogels aangetroffen. Rijkswaterstaat is actief op zoek naar de dieren in de Randmeren en ruimt ze op. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om het, voor vogels besmettelijke H5N8-virus, gaat.

Dat meldde de gemeente Harderwijk woensdag in een persbericht. ,,Op dit moment is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel blijven de verschillende instanties zoals Rijkswaterstaat maar ook de gemeente alert op het snel ruimen van vogels om daarmee de verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk te beperken."

De gemeente drukt burgers op het hart om dode, wilde vogels niet aan te raken. Dode vogels in sloten, vijvers of stadsparken kunnen worden gemeld via Snel Herstel: 0341-411333. Dode vogels in de randmeren kunnen rechtstreeks worden gemeld bij de NVWA via het meldpunt

dierziekten: 045-546 31 88. Voor overige vragen of meldingen kan worden gebeld naar het Klantcontactcentrum van de NVWA, 0900-0388.

Ook op andere plaatsen in Nederland werden deze week plotseling meerdere dode vogels gevonden. Maandag nam staatssecretaris Martijn Van Dam van Economische Zaken daarom aanvullende maatregelen om de verspreiding tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Zo geldt er een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels ervoor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Verder heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden.

Label:

Vogelgriep