• Anja Buys uit Oldebroek is trots op haar debuutroman: 'Het Moeder Mysterie'.

    Anja Buys

Debuutroman Anja Buys uit Oldebroek

OLDEBROEK Vol trots heeft Anja Buys-Visser haar boek gepresenteerd. Het Moeder Mysterie is de debuutroman van de verpleegkundige uit Oldebroek.

Angela van Erven

De angst van elke zwangere vrouw is of haar kindje wel gezond ter wereld komt. Anja Buys (55) is al jaren werkzaam als verpleegkundige binnen de verloskunde en heeft deze angst honderden keren van dichtbij meegemaakt. Dat inspireerde haar om het boek 'Het moeder mysterie' te schrijven. In deze meeslepende roman staat Anne centraal. Anne, gedumpt door haar ouders en geadopteerd, is bang dat ze niet geschikt is voor het moederschap. Wanneer ze ongepland zwanger raakt, hoopt ze op een miskraam. Na een intensieve innerlijke strijd accepteert ze de situatie en wordt ze steeds blijer van de baby in haar buik. Wanneer haar dochtertje na de geboorte moet vechten voor haar leven, breken spannende tijden aan. In het boek komen onderwerpen aan bod die een brede doelgroep aanspreken.

ZIEKENHUIS ,,Het verloop van een baring in het ziekenhuis, opname van de pasgeborene op een neonatale intensive care, de invloed van zwangerschap en moederschap, het oertrauma van een geadopteerde, het ont-schuldigen van jezelf en de ander. Maar het gaat vooral om moeders die niet alleen met hun eigen angst geconfronteerd worden, maar ook met trauma's uit hun jeugd", aldus Buys. De verhaallijn is fictie, ontstaan uit het samenvoegen van ervaringen en meegemaakte gebeurtenissen. Buys wist al vanaf jongs af aan dat ze óf lerares óf verpleegkundige wilde worden. Uiteindelijk werd het een combinatie van beide. Als verpleegkundige met specialisatie verloskunde en gynaecologie is zij zich de laatste jaren steeds meer gaan toeleggen op onderzoek en coördinatie van educatie en studentbegeleiding bij het Isala ziekenhuis in Zwolle. Toch bleef de voorliefde voor schrijven op de achtergrond. Buys had beroepsmatig al geschreven. ,,Mijn jongste zoon stimuleerde mij om nu eens zelf te gaan schrijven. Samen met een vriendin heb ik een schrijfcursus gedaan, terwijl ik net een opzet voor mijn boek had gemaakt. Vanaf dat moment is het echt begonnen. Aanvankelijk ben ik begonnen met het schrijven van een boek met voorlichting voor zwangere vrouwen in verhaalvorm. Dit werd te technisch. Toen heb ik er een tweede verhaallijn naast geschreven. Vanaf dat moment had ik de gang te pakken."

AMBITIES Hoewel de ambities om schrijfster te worden er wel zijn, zit een carrièreswitch er voorlopig niet in. ,,Schrijven is bij tijd en wijle zwaar. Het zit voortdurend in je hoofd, soms gaat het even gemakkelijk, maar vaak is het hard werken. Ook moet je goed om kunnen gaan met de kritieken van meelezers en de redacteur. Toch is het vooral een mooi proces. Het heeft mijn voorkeur om het te blijven combineren. Het volgende boek zit al in grote lijnen in mijn hoofd."
Het Moeder mysterie is te koop bij Kantoorboekhandel K. Pool in Oldebroek, Elburger Boekwinkel en Bol.com.