• Het enthousiaste team van De Samenhof staat iedere maandag klaar.

    Hanneke Bloemendaal

De Samenhof in Wezep: het antwoord op eenzaamheid

WEZEP De Samenhof in Wezep is een centrum waar senioren iedere maandag samen activiteiten ondernemen, samen eten, samen cultuur 'snuiven'. Het is ook gewoon een fijne plek om een praatje met een ander te maken, bekend of onbekend.

Hanneke Bloemendaal

Het is 10.00 uur op een willekeurige maandagmorgen. De deuren van De Samenhof zijn geopend. De geur van verse koffie, een sjoelbak op tafel. Geroezemoes. Wezeper Jan Bredewout vertelt: ,,De Samenhof is een samenwerkingsverband tussen Viattence en SWO, Senioren Wezep Oldebroek. Samen met een aantal anderen heb ik zeven jaar geleden geholpen om een centrum voor senioren op te richten. Er worden allerhande activiteiten georganiseerd, maar het gaat ons vooral om het sociale gebeuren: op een ongedwongen wijze met anderen contact hebben. Eenzaamheid is het probleem van de toekomst en dit is ons antwoord. We hebben een ochtendprogramma, een warme lunch en een avondprogramma."

ACTIVITEITEN Iedere maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zijn senioren vanaf zestig jaar welkom om een spelletje te komen doen, een kop koffie of een kop thee te komen drinken, te internetten of gewoon om gezellig met elkaar te praten. Er wordt per bezoek (ochtend of avond) een vergoeding gevraagd van 1,50 euro. Dit is inclusief twee keer koffie of thee met wat lekkers. ,,We zijn heel blij dat we kunnen constateren dat veel senioren de weg naar De Samenhof inmiddels weten te vinden. Voor de ochtend geldt dat er vrije inloop is. Voor de lunch van 12.00 tot 13.00 uur moet minimaal een week van te voren worden aangemeld. Deze warme maaltijd kost 6,95 euro en varieert al naar gelang de seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan een stamppotbuffet, maar een Oosterse maaltijd behoort ook tot de smakelijke mogelijkheden."

CULTUUR Iedere maandagavond is er van 19.00 tot circa 20.15 uur een cultureel programma. De organisatie hiervan is in handen van Jan Bredewout. ,,De Samenhof is in de zomermaanden juli en augustus gesloten, dus we zijn net weer met een nieuw seizoen begonnen." Het culturele programma is bijzonder breed: er zijn zang- en dansavonden, dia- en filmavonden, spel- en quizavonden en presentaties door genodigden. Soms is er een proeverij, een andere keer staat kunst centraal. ,,We hebben al diverse koren op bezoek gehad, zoals de Mulderssingers en Laudate Deum, een accordeongroep, harpiste Regina Ederveen, blokfluitensemble FEW, maar ook Clown ZieZo. Als er een dansavond is, bestaat het programma doorgaans uit een demonstratie door een dansgroep van Dansschool Bruinewoud, waarna er vaak aansluitend een workshop is. Leuk zijn ook de avonden waarop fanatieke hobbyisten ons vertellen over hun bijzondere liefhebberij. We hebben ongelooflijke voorwerpen gezien gemaakt van Meccano, maar ook opgezette vogels en unieke poëziealbums." De Samenhof is gevestigd in het gebouw van Weidebeek, Rozenbottel 1 (Hulststraat) in Wezep. Voor meer informatie: 038-37556250 of 06-10715390 (Jan Bredewout).