• Wijnand Kooijmans

Dagbesteding in de buitenlucht

OLDEBROEK Je hebt een boerderij waar altijd wel wat te doen is, altijd wel jong spul, zoals konijnen en geitjes aanwezig is. Dan kun je jezelf de vraag stellen of het niet mooi zou zijn dat cliënten die een persoonsgebonden budget hebben daarvan ook gebruik van kunnen maken.

Wijnand Kooijmans

Met dat idee in hun achterhoofd zijn Greetje van Asselt en Roelien Kroese begonnen aan het bieden van dagbesteding in de buitenlucht. Die kans werd hen geboden door een vriendin van Roelien die een paardenboerderij bezit aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek. Beiden hebben, ondanks dat ze nog jong zijn, een ruime ervaring in de gehandicaptenzorg. ,,Daarbij hebben we ervaren dat het zinvol bezig zijn in de buitenlucht een positieve uitwerking heeft op mensen. Vanuit die gedachte willen wij onze hulp

aanbieden. Lekker in de buitenlucht zinvol bezig zijn."

KIJKEN De twee vinden het prachtig dat cliënten van alles kunnen meemaken, zonder dat ze daaraan bijvoorbeeld zelf actief moeten meedoen. ,,Sommigen kijken liever dan dat ze actief bezig willen zijn." Voorlopig hebben ze nog maar één cliënt die zaterdagmiddag naar de boerderij komt. De twee vinden het hartverwarmend hoe die cliënt aan de gang is gegaan met het knuffelen van een konijn maar ook de honden heeft geleerd dat ze het konijn met rust moeten laten en hoe het konijnenhok schoon te maken. Honden draven volop rond op het erf maar doen geen vlieg kwaad.

Opzet is wel dat er snel meerdere cliënten worden geworven. ,,Wij willen hen praktische vaardigheden aanleren die passen bij hun mogelijkheden. Naast het aangaan van sociale contacten. We willen gewoon zorg op maat bieden. Dat kan zijn het verzorgen van dieren maar ook paardrijden, een maaltijd klaar maken, het aanleggen en onderhoud van een moestuin of simpelweg boodschappen doen. Ook is er ruimte voor een spelletje, fietsen of wandelen. Het totale programma wordt afgestemd op de mogelijkheden van de cliënt zelf."

LUNCH Bij de dagbesteding behoort een lunch die cliënten zelf kunnen klaarmaken. Niet alleen voor henzelf maar bijvoorbeeld ook voor de eigenares van het paardenpension. Greetje en Roelien hebben ook meegemaakt dat een cliënt gewoon lekker in het zaagsel wilde gaan liggen. In de toekomst willen de twee mogelijk meer tijd vrij maken voor de zorgboerderij wat eigenlijk toch hun droombaan is. "Op dit moment hebben we ook nog gewoon ons werk en een eigen huis. Dat maakt dat je niet alle schepen achter je kunt verbranden."

Bewust is gekozen voor cliënten met een persoonsgebonden budget. Dat maakt dat daaruit de zorg kan worden bekostigd welke door de twee wordt geboden. Al wordt bekeken of bijvoorbeeld op dit gebied ook kan worden samengewerkt met Careander om cliënten van hen ook te kunnen aannemen. Dat op de zaterdag de mogelijkheid voor opvang wordt geboden heeft mede te maken met het gegeven dat ouders het vaak moeilijk vinden een weekeinde in te vullen voor hun kind dat zorg nodig heeft.

Wie informatie wil over de mogelijkheden die de twee aanbieden kan contact opnemen via: roelienwesterink@hotmail.com of bellen naar 06-`12467937. Voor de prijs hoeven mensen het niet te laten, zo zeggen beiden.