• Tijdens de cursus EHBO komen alle facetten die te maken hebben met hulpverlening aan bod.

    Hanneke Bloemendaal

Cursus EHBO in Wezep: 'van verbandleer tot reanimatie'

WEZEP Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, afdeling Wezep houdt vanaf begin september een cursus EHBO. In circa tien avonden wordt de cursist klaargestoomd voor het behalen van het EHBO-diploma.

Hanneke Bloemendaal

 

De Nederlandse Vereniging EBHO werd, naar Engels voorbeeld, opgericht in 1893 door dr. C.B. Tilanus jr.. Het belangrijkste doel van de vereniging was en is het bevorderen van eerste hulp bij ongelukken. In 1953 kreeg de vereniging het predicaat 'Koninklijk'. In ruim een eeuw groeide de vereniging explosief en inmiddels heeft de vereniging 520 afdelingen verspreid over het land en zo'n 42.000 leden.

De afdeling Wezep bestaat in november 62 jaar en telt ongeveer 85 leden. ,,Het werkterrein van de EHBO'er is tegenwoordig breder dan alleen het verlenen van eerste hulp bij ongelukken", legt Dirkina Mensink, voorzitter van de Koninklijke Vereniging EBHO, afdeling Wezep, uit. ,,Ook in andere situaties worden EHBO'ers ingezet, zoals wanneer mensen bijvoorbeeld onwel worden of een harstilstand krijgen. Denk hierbij aan grote evenementen, sportwedstrijden of braderieën. De afdeling Wezep heeft ongeveer 12 EHBO'ers die, op vrijwillige basis, onder meer posten tijdens de Schapenmarkt, Koningsdag, de Avond4daagse, de Taptoe en het Wijk-U feest."

 

CURSUS Op donderdag 7 september start de EHBO vereniging in Wezep een cursus EHBO. In ongeveer tien avonden worden alle facetten die te maken hebben met het verlenen van hulp geleerd. De cursus wordt gegeven in het gebouw van basisschool de Wereldweide en wordt afgerond met een examen. ,,De cursus omvat onder meer verbandleer, reanimatie en gebruik van een AED apparaat, het stellen van diagnoses en EBHO aan kinderen", aldus Mensink. ,,Het grootste verschil in EBHO tussen volwassenen en kinderen ligt vooral in de handelingen die verricht worden bij reanimatie en verslikking." Afhankelijk van het aantal deelnemers kost de cursus maximaal 200 euro per persoon. Dit is inclusief lesboek en examenkosten. ,,Om het diploma geldig te houden, is het noodzakelijk lid te worden van de vereniging. Het lidmaatschap kost 25 euro per jaar. Jaarlijks worden er vier herhalingsavonden georganiseerd om de kennis op te frissen. Veel zorgverzekeraars betalen een vergoeding voor het volgen van een EHBO-cursus en soms ook voor het lidmaatschap van de vereniging."

 

VERENIGING In de loop der jaren is het ledenaantal van de EHBO vereniging in Wezep behoorlijk stabiel gebleken. ,,In de omgeving zijn her en der verenigingen opgedoekt en die leden zijn naar ons gekomen. Feit is wel dat de vereniging vergrijst. Iedereen is welkom om lid te worden, maar we zouden er vooral graag nieuwe, jonge leden bij hebben."

Naast het posten bij evenementen verzorgen vrijwilligers van de EHBO vereniging Wezep ook jaarlijks een EHBO-cursus op de basisscholen binnen de gemeente. Belangstellenden voor de cursus EHBO die in september van start gaat, kunnen zich aanmelden via www.ehbo-wezep.nl of door telefonisch contact op te nemen: 038-3761480.