• Martijn Beekman

CU wint verkiezingen op Nuborgh

ELBURG Alle leerlingen uit de bovenbouw van het Nuborgh College Lambert Franckens in Elburg hadden maandag stemrecht. De leerlingen konden tussen 9.50 en 13.00 hun stem uitbrengen en hebben dat in groten getale gedaan. Van de 482 stemgerechtigde leerlingen kwamen er 273 naar de stembus. Grote winnaar in Elburg werd de ChristenUnie met 70 stemmen. Tweede werd CDA met 51 stemmen en de VVD werd derde met 35 stemmen.

Het feest van de democratie begon in Elburg al een paar dagen eerder dan landelijk. De bovenbouwleerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens hadden stemrecht. Ze konden stemmen op alle 27 partijen die in deze kieskring meededen. Of de uitslag ook representatief is voor de landelijke uitslag valt nog te bezien.

Uiteindelijk hebben 273 van de 482 stemgerechtigde leerlingen gestemd, dat is een opkomstpercentage van 56,6 procent. De ChristenUnie is de grote winnaar met 70 stemmen. Als tweede partij kwam de CDA uit de bus met 51 stemmen. De VVD werd de derde partij met 35 stemmen. Opmerkelijk is dat het Jesse Klaver effect uitbleef, maar GroenLinks was met 26 stemmen toch de vierde partij. Ook Forum voor Democratie volgens deze telling zetels hebben bemachtigd, 7 leerlingen stemden voor Thierry Baudet. Helaas voor Sylvana Simons, zij kreeg net als onder andere 50PLUS en Geen Peil, geen enkele stem van de Nuborgh-leerlingen.

Op dinsdag 14 maart omstreeks 17.00 wordt de uitslag van de landelijke scholierenverkiezing bekend gemaakt tijdens een feestelijke persconferentie in Den Haag. Meer informatie op www.scholierenverkiezingen.nl.

VOLLEDIGE UITSLAG Hieronder puntsgewijs de volledige uitslag van de verkiezingen op het Nuborgh College Lambert Franckens in Elburg.

ChristenUnie 70 stemmen

CDA 51 stemmen

VVD 35 stemmen

GroenLinks 26 stemmen

SGP 18 stemmen

D66 15 stemmen

PVV 14 stemmen

SP 10 stemmen

PvdA 7 stemmen

Forum voor Democratie 7 stemmen

Piratenpartij 5 stemmen

Jezus Leeft 4 stemmen

Partij voor de Dieren 2 stemmen

Ondernemers Partij 2 stemmen

VNL 2 stemmen

Niet Stemmers 2 stemmen

DENK 1 stem

Vrijzinnige Partij 1 stem

50Plus, Nieuwe Wegen, De Burger Beweging, Geen Peil, Artikel1, LP, Lokaal in de Kamer, StemNL en MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R haalden allemaal 0 stemmen.