• Robin van Lonkhuijsen

Commentaar: De Veluwe op één, vluchtig gebeuren?

Hiep hiep hoera! De Veluwe staat (weer) op één! Kunt u zich voorstellen dat ze zich daar in de Randstad en aan de Noordzeekust niet druk over maken? Met Lelystad Airport als bondgenoot weten ze zich ervan overtuigd dat de pole position van deze regio een vluchtig gebeuren is. Toeristisch en recreatief gewin dat op de vleugels van menig Boeing vervliegt.

Het heeft grote inspanningen van provinciale en lokale overheden gekost om de Veluwe dáár te krijgen waar ze nu is aanbeland. Via de weg van gezamenlijkheid, van energie gekruid met innovatie, levert de Veluwe je een streek die meer en meer geliefd is. En laat helder zijn: de glans van het groene goud straalt af door de rust die mensen er vinden. Wèg van alle Randstedelijke hectiek op adem komen. Door de bomen het bos weer zien. Met eigentijdse accommodaties, toegesneden op de veeleisender consument.

Het ligt niet in de aard van de Veluwenaar om voor de muziek uit te lopen. De mens van ja en jao, waarbij het laatste verdacht dicht bij nee ligt, hetgeen nieuwkomers vaak pas na lange tijd ontdekken. Als die Veluwenaar dus dat gemeenschappelijk belang onderkent dan is het écht menens. Jarenlang was er de wet van de remmende voorsprong. De weg naar de Veluwe als een vanzelfsprekendheid. Waarom je dan uitsloven voor het upgraden van je aanbod? Ja jao….de kost gaat voor de baat….Iets zeggen staat niet gelijk aan iets doen. Maar de toenemende concurrentie, het weg kijken van de consument, raakt de portemonnee. Wanneer je dat negeert ben je geen knip voor de neus waard.

En juist nu we dat op het netvlies hebben en er stilaan ook naar handelen zorgt 'Lelystad' voor opvliegers. Indachtig het verdeel en heers laat het deze en gene gemeente weten dat zij er geen last van heeft. Nee, het is de buurman die er enige hinder van zal ondervinden. Dat werkt. Niets menselijks is de Veluwenaar vreemd. Overal voor en overal tegen wanneer het maar niet voor de eigen deur gebeurt.

Dan toch na steeds heftiger commentaar van meer bijdehandjes het wakker worden omdat het zonnetje al op is. Het besef dat we er op de Veluwe samen voor staan en dat het ongerief bij de buur ook jezelf raakt en culmineert in een neerwaartse spiraal. Ook de recreatiesector kruipt wat loom uit de tent. In de geest van: ..Ja wacht eens, het gaat dus om onze boterham. Dat laten we dus niet gebeuren. Beter laat dat nooit.''

Ineengeslagen handen maken de vuist richting Den Haag. Een confrontatie op grond van argumenten.

Breng Veluwe als dank na aangenaam verpozen, geen glijbaan uit Top Tien, waar vluchtweg wordt verkozen.

Uiteraard met begrip voor verlangens van onze vrienden uit de polder. Een materie die hoog zit. Figuurlijk. Als dat ook naar de letterlijke betekenis valt in te vullen kunnen we wellicht de lucht zuiveren. Hoog vliegen in het algemeen, laat Veluwe op nummer één.

Dick van der Veen.