College Odebroek tevreden over financieel jaarresultaat

OLDEBROEK Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek heeft de jaarrekening en het jaarverslag over 2015 aan de gemeenteraad aangeboden. De jaarrekening sluit met een voordelig resultaat van 1,4 miljoen euro. "Het college kijkt tevreden terug op de resultaten van afgelopen jaar. De voorgenomen doelen zijn grotendeels bereikt of in uitvoering", aldus wethouder Lydia Groot van Financiën in een persbericht. Verder stelt de wethouder dat Oldebroek financieel een gezonde gemeente is.

Sinds 1 januari 2015 draagt niet meer de rijksoverheid maar de gemeente de verantwoordelijkheid voor ondersteuning aan inwoners op het gebied van jeugdhulp, werk en zorg. Continuïteit van de zorg staat bij Oldebroek voorop. Volgens het college is het gelukt om de invoering van nieuwe taken voor de inwoners soepel te laten verlopen. De nieuwe taken binnen jeugdhulp, werk en zorg moet zij doen met minder geld dan de Rijksoverheid dat deed. Naast deze vermindering volgde er in 2015 nog een extra korting. De gemeente vindt

het belangrijk dat mensen zelf aan het roer staan. Die eigen kracht wil de gemeente stimuleren. Vaak kan er meer gedaan worden met minder geld door een persoonlijke benadering en maatwerk. Wat heeft een inwoner werkelijk nodig? Hierdoor heeft Oldebroek niet het volledige budget hoeven in te zetten. Wethouder Lydia Groot benadrukt: ,,Het geld dat nu niet voor de zorgtaken is uitgegeven, blijft wel beschikbaar voor de zorg in de komende jaren."

Extra onvoorziene kosten waren er op het gebied van de bedrijfsvoering. Zo was er extra ambtelijke inzet nodig bij het incident Oosterwolde en bij het onderzoek naar een mogelijk AZC in Wezep.

Verschillende projecten zijn in 2015 volop in de uitvoering gegaan. Zo is de eerste fase van het project Meidoornplein in Wezep in december 2015 afgerond. Ook heeft de gemeente het fietspad Oldebroek - Oosterwolde opgeknapt. Woningbouwprojecten in Hattemerbroek, Wezep en Oosterwolde staan in de stijgers en de stationsomgeving van Wezep is verbeterd. Ook heeft de gemeente met succes duurzaamheidsleningen ingevoerd.

De samenwerking tussen inwoners en de gemeente krijgt op allerlei gebied steeds meer succes. In Oosterwolde en 't Loo namen de dorpsorganisaties zelf de verantwoordelijkheid op zich voor het totale onderhoud van het openbaar groen. Zij beslissen over de inzet van het budget hiervoor op de gemeentebegroting (de zogeheten burgerbegroting). Ook namen bewoners in een toenemend aantal straten in de gemeente het groenonderhoud over om deze zelf mooier te maken; aan het eind van 2015 waren er 35 locaties in zelfbeheer. Op twee plaatsen is een speelplek overgedragen aan inwoners. In Oosterwolde was het de Jongeren Actief Plek (JAP) en in Wezep de speelplek aan de Beelhof. Op verschillende plaatsen werkten inwoners zelf aan plannen voor gezamenlijke woningbouw.

Op donderdag 7 juli 2016 buigt de gemeenteraad zich over het financieel jaarverslag. De agenda voor deze vergadering plaatst de gemeente op de gemeentepagina in de Huis aan huis en oldebroek.nl.