• ChristenUnie Nunspeet

ChristenUnie wil busverbindingen houden

NUNSPEET De ChristenUnie wil dat de gemeente Nunspeet zich sterk maakt voor het behoud van de buslijnen 104 en 112 naar Vierhouten en Elspeet. Dat blijkt uit schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De partij geeft aan dat indien er 's avonds en in het weekeinde geen bussen meer rijden de twee dorpen met openbaar vervoer onbereikbaar zijn. Dat is, zo vindt fractievoorzitter Ingrid Slaan, slecht nieuws voor mensen die daar afhankelijk van zijn en niet goed voor de leefbaarheid.

AANBESTEDING De provincie Gelderland is bezig met een nieuwe aanbesteding van het openbaar voer voor de komende tien jaar. Het eisenpakket geeft aan dat er in de avonden en in de weekenden bijna geen bussen meer hoeven te rijden naar Vierhouten en  Elspeet . Mogelijk worden de verbindingen naar de kleine kernen zaterdag en zondag zelfs helemaal geschrapt. Dat vindt de ChristenUnie een slechte zaak. "Er is nog niets besloten", zo zegt Ingrid Slaa. "Dat betekent dat de gemeente er nu nog iets aan kan doen.

Ingrid Slaa wil dat de gemeente Nunspeet alles in het werk stelt om de verbindingen met de dorpen niet uit te laten kleden. Reizigersorganisatie Rover heeft het college van gedeputeerde staten van Gelderland ook al opgeroepen om de busverbindingen niet te schrappen.

TOERISME De ChristenUnie benadrukt dat goede verbindingen ook voor het toerisme van belang zijn. ,,Deze dorpen moeten bereikbaar zijn. Toerisme is belangrijk voor onze lokale economie. Bij een sterke toeristische infrastructuur horen goede verbindingen. De provincie moet oog hebben voor de positie van de Veluwe als toeristische bestemming."

Slaa wil van het college weten of zij op de hoogte zijn van de ontwikkelingen rond het busvervoer. Ook vraagt zij of het college de mening deelt dat het behoud van de buslijnen ook in de avonduren en in de weekenden belangrijk is voor de kleine kernen en het college bereid is zich hard te maken voor het behoud.

WEBSITE Buslijn 104 rijdt van Harderwijk, via Leuvenum, Staverden, Elspeet, Uddel, Nieuw-Milligen en Hoog-Soeren naar Apeldoorn. In het weekeinde wordt als kolibrie gereden tussen Harderwijk station en Elspeet centrum. De bus dient dan een uur van tevoren worden gereserveerd via de website van Keolis.

Buslijn 112 rijdt van Nunspeet via Vierhouten, Elspeet, Uddel en Garderen naar het knooppunt Wittenberg waar meerdere buslijnen samen komen. Momenteel wordt in de avonduren vanaf 20.30 en op zondag deze lijn als Kolibrie gereden. De bus dient dan een uur van tevoren gereserveerd te worden via de website van Keolis.

FLEXSTOPS Op beide lijnen kan gebruik worden gemaakt van Flexstops. Dat betekent dat ook kan worden in- en uitgestapt op locaties die met borden worden aangegeven maar niet tot de vaste bushaltes behoren.

Voor zover bekend zijn de buslijnen 101 en 102 niet in gevaar. Deze zijn van belang voor scholieren uit de gemeente Nunspeet die scholen in andere plaatsen bezoeken maar ook voor ziekenhuisbezoek.