• Politie

Celstraf voor poging tot doodslag met hooivork

WAPENVELD De rechtbank veroordeelt een 51-jarige man tot een gevangenisstraf van vier jaar. Hij maakte zich schuldig aan een poging doodslag en meerdere bedreigingen.

Op 3 juli 2018 stak de man in Wapenveld zijn overbuurman meerdere keren met een riek/hark. Het slachtoffer had twaalf steekwonden en overleefde de aanval ternauwernood. Daarnaast bedreigde de man twee buurtgenoten door te zeggen dat zij 'de volgende zouden zijn'.

STOELPOOT De overbuurman gedroeg zich in eerste instantie agressief tegen de man. Gewapend met een stoelpoot ging de overbuurman naar de woning van de man. Vervolgens sloeg hij tegen de woning en het hek rond de voortuin van de man. Ook uitte de overbuurman bedreigingen richting de man, zijn partner en hun dochter. De man pakte vervolgens een riek uit de gang en liep op zijn overbuurman af. Hierna stak hij zijn overbuurman meerdere keren met de riek.

NOODWEER VERWORPEN De advocaat van de man deed een beroep op noodweer. Volgens de advocaat van de man kwam de overbuurman - toen de man de voordeur opende - met een knuppel op hem af. De man moest zich daarom verdedigen. De rechtbank verwerpt dit verweer. Uit het dossier blijkt niet dat de overbuurman met een knuppel op de man afkwam. Wel blijkt op grond van getuigenverklaringen dat de man naar buiten is gegaan en vervolgens de overbuurman - terwijl deze achteruit liep en vervolgens op de grond lag - meerdere keren heeft gestoken. Van zelfverdediging was volgens de rechtbank dan ook geen sprake.

SCHADEVERGOEDING Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 4.600 euro aan het slachtoffer betalen. De rechtbank kent niet het volledige gevorderde bedrag toe. Dit komt omdat het ontstaan van de schade ook gedeeltelijk aan het slachtoffer zelf kan worden toegerekend.