• Jesse Terpstra is sinds 1 mei buurtsportcoach in de gemeente Hattem

Buurtsportcoach met passie

HATTEM Jesse Terpstra is per 1 mei aangesteld als buurtsportcoach in de gemeente Hattem.Onder de paraplu van MFC de Marke is de 28- jarige sportliefhebber aangesteld om de gemeente te ondersteunen in het creëren van voldoende sport-en beweegaanbod voor de jeugd en ouderen. 

Angela van Erven

,,Waar Klaas- Jan Ritzema als beleidsmedewerker en JOGG regisseur van de gemeente Hattem het beleid uitzet, zal de buurtsportcoach de ideeën die er zijn in praktijk gaan brengen. Het plezier in bewegen is het allerbelangrijkste. Ik kan wel stimuleren om meer te gaan bewegen, maar mensen niet dwingen. Men moet zelf gaan ervaren hoe leuk sporten en bewegen is. Het moet een beweegfeestje worden. Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid maar bevordert ook de sociale contacten en weerbaarheid.", aldus  Terpstra.

Na een slow start vanwege de zomervakantie is de nieuwe buurtsportcoach volop aan de slag om de Hattemers aan het bewegen te krijgen.

Hiervoor heeft hij genoeg plannen op de rol staan. Na de start van het project 'De Gezonde School' op het Palet hoopt Terpstra dat ook andere scholen zullen aansluiten bij dit project. Daarnaast loopt het project 'Pauzespelen' op de scholen. Door kinderen leuke activiteiten te leren wil de buurtsportcoach laten zien hoe leuk buiten spelen is. Door ook op bepaalde plaatsen een naschoolse sportaanbod aan te bieden worden de kinderen uitgedaagd om ook na schooltijd lekker in beweging te blijven. In samenwerking met de lokale sportverenigingen wil Terpstra clinics organiseren. ,,Het werk van de buurtsportcoach is heel breed. Door de samenwerking te zoeken met verenigingen en betrokken partijen kun je de sport nog beter neerzetten. Ik kan met mijn CALO achtergrond wel iets bedenken, maar de verenigingen hebben de kennis en het materiaal in huis. Ik sta open voor alles en wil graag met alle betrokken partijen in gesprek. Mensen die denken dat ik iets voor ze kan betekenen kunnen altijd contact opnemen via buurtsportcoach@mfcdemarke.nl".

In samenwerking met de Gelderse Sportfederatie wil Terpstra ook een actieve en gezonde leefstijl onder de senioren onder de aandacht brengen. In het kader van de Nationale Sportweek werd dinsdag een rollatorrun in de Hanzestad georganiseerd. In de sporthal van MFC de Marke wordt op donderdag 22 september van 9.15 tot 12.30 uur een sport en beweegmarkt voor 55-plussers georganiseerd door de buurtsportcoach en Stichting Welzijn Hattem.  ,,Tijdens deze markt krijgen bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende sport en beweegactiviteiten die worden aangeboden in Hattem. Bezoekers krijgen tevens de kans om actief deel te nemen aan een sport of beweegactiviteit. Zodat ze nog beter kunnen ervaren wat het inhoud om de sport te beoefenen, en of het een sport is die bij ze past. Sport en bewegen is ook op latere leeftijd erg belangrijk. Er zijn nu 6 sportaanbieders aan de beweegmarkt. Een mooi begin. Ik hoop dat het een terugkerend evenement wordt waarbij ook andere verenigingen zich aansluiten", aldus Terpstra.