• De werkgroep op de plek waar KPN een 40meter hoge zendmast wil plaatsen.

    Dick van der Veen

Buurt pikt zendmast niet

EMST Het plaatsen van een veertig meter hoge zendmast op de hoek van de Westendorperheideweg en de Schaverenseveldweg zet de bewoners van Schaveren, de oudste buurt van Epe, in vuur en vlam. Ze weten dat er prima alternatieven zijn, maar hebben daar KPN en Dualtec als tussenpersoon, (nog) niet warm voor kunnen krijgen.

Dick van der Veen

Eerdere plannen om de mast op het terrein van camping De Toekomst te plaatsen, sneuvelden. ,,De eigenaar zag er van af naar aanleiding van weerstand uit de buurt", zeggen de mensen van de werkgroep. Het was een Pyrrus-overwinning, want even later had KPN wel beet bij camping Reina's Hoeve. ,,We zijn in gesprek geweest. De eigenaar wil er van af zien indien we als buurt een flink bedrag op tafel leggen. Daar is geen denken aan", zegt André Donker die samen met Jos Weemaes als woordvoerder pogingen deed om de komst van de ,stoorzender' te verhinderen. ,,De gemeente verschuilt zich achter rijksbeleid. Die wil de mast niet op eigen grond hebben staan. Wanneer een burger daartoe wel bereid is zegt men daar niets aan te kunnen doen. We laten het er niet bij zitten. Hebben gesprekken met alle politieke partijen en met de portefeuillehouder. In de omgeving van de mast staan 45 woningen. Liefst 98 procent van de huishoudens is tegen de plannen. Waarom zo moeilijk doen? Er zijn betere locaties waar niemand last van heeft. De vrees bekruipt ons dat de eigenaar van de camping al een overeenkomst met KPN heeft getekend." Eerder werd na een hevige woordenstrijd een zelfde zendmast geplaatst achter Fitness Epe en de tennisbanen aan de W.G. van der Hulststraat in Epe.

NIET GEKEND Alle pogingen om een weerwoord te krijgen mislukken bij Reina's Hoeve. De telefoon wordt niet opgenomen. De werkgroep kan er niet bij dat de gemeente op een bestemmingsplan voor het buitengebied waarvan de inkt nog nauwelijks is opgedroogd nu al inbreuk wil doen. ,,Het stoort ons dat we niet in de plannen zijn gekend. We zijn echt geen groep die mordicus tegen is, kunnen ons vinden in het algemeen belang, willen helpen met het vinden van een betere plek die ook voorhanden is. Weten dat snel internet onontkoombaar is, maar de bekabeling met glasvezel biedt daarvoor een prima oplossing. We denken dat de camping meer schade ondervindt van gasten die wegblijven als zo'n mast met stralingsgevaar er staat dan dat er eventueel door KPN voor wordt betaald." De groep verwijst naar de Wereldgezondheidsorganisatie die masten binnen 400 meter van een woongebied ontraadt. ,,We bevinden ons in een Natura 2000-gebied dat wordt ontsierd met een ontsierende mast, lelijke hekken en installaties aan de voet op een markante plaats in Schaveren. Flora en fauna zullen er onder lijden. We gaan indien nodig door tot aan de Hoge Raad en vragen een voorlopige voorziening aan."

De gemeente Epe zegt dat KPN inderdaad een aanvraag voor een vergunning indiende. Deze wordt binnen acht weken na dato getoetst door de gemeente.