• Archief BDUmedia

Buitengebieden Veluwe eind 2019 zicht op snel internet

PUTTEN Na de glasvezelcampagne in Noord West Veluwe (Ermelo en Nunspeet) die in september van dit jaar start, zal het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) in januari 2018 ook de inwoners van het buitengebied van Noordelijke Vallei en Veluwe Midden (Putten, Nijkerk en delen van Apeldoorn en Barneveld) een aanbod doen. Het gaat hier om zo'n 2.600 adressen. Als beide campagnes succesvol verlopen, is glasvezel voor 6.000 adressen gegarandeerd. Een belangrijke mijlpaal wat betreft de aanleg van glasvezel op de hele Veluwe met zo'n 21.000 adressen.

Er moeten duizenden kilometers geulen gegraven worden om het glasvezelnetwerk te bouwen. Dat kost tijd. Er is daarom gekozen om gefaseerd glasvezelcampagnes te organiseren. In januari 2018 verwacht CIF daarom een aankondiging te kunnen doen voor twee deelgebieden met zo'n 8.000 adressen op de Veluwe. Voor de zomer van 2018 geeft zij duidelijkheid over de resterende twee deelgebieden. Dat betekent dat de aanleg van glasvezel eind 2019 op de gehele Veluwe afgerond kan zijn.

De inwoners van Noordelijke Vallei en Veluwe Midden, kunnen in ieder geval bij vijf verschillende dienstaanbieders (Caiway, CBizz, Kliksafe, Solcon en WeServe) terecht voor een glasvezelabonnement. Daarnaast betalen zij een vastrechtvergoeding van 12,50 euro per maand òf 1600 euro bij eenmalige afkoop. CIF heeft 50% deelname nodig om glasvezel te kunnen uitrollen. Inwoners die na de inschrijfperiode alsnog kiezen voor glasvezel, betalen eenmalige kosten van minimaal 995 euro plus de vastrechtvergoeding.

SAMENWERKING MET DE STICHTING BREEDBAND NOORD VELUWE De Stichting Breedband Noord Veluwe is zeer content met deze voortgang. Snel internet is vooral in het buitengebied onmisbaar. Met de aanpak van CIF is de aanleg van glasvezel heel concreet voor de buitengebieden van de elf gemeenten op de Veluwe. CIF is blij met de samenwerking met de gemeenten op de Veluwe en de Stichting Breedband Noord Veluwe omdat die cruciaal is voor een geslaagde campagne. Met deze samenwerking zetten CIF, de gemeenten en de Stichting opnieuw een grote stap om voor eind 2019 glasvezel in het hele buitengebied van de Veluwe te hebben.