• Bob Bergkamp stelt vast dat Oldebroek prachtige natuur bezit waar hij vaak op de fiets van wil genieten.

    Dick van der Veen

'Bourgondiër blij met kans in Oldebroek'

OLDEBROEK Bob Bergkamp (62) is een gelukkig mens. ,,Vijf jaar college-ervaring in Breda leerde me dat besturen mijn ding is. Dat ik nu als wethouder in Oldebroek op mijn leeftijd een nieuwe kans krijg is een lot uit de loterij."

Dick van der Veen

Voor Algemeen Belang Oldebroek (ABO) en de selectiecommissie telde de passie voor de dorpen, die hij in Brabant onder bewijs stelde, zwaar mee. Zijn portefeuilles daar vertonen veel overeenkomsten met wat hem hier is toebedeeld. Dorp- en wijkzaken, recreatie en toerisme, bereikbaarheid, sport en cultuur zijn vertrouwd terrein. Het mag niet verbazen dat velen in zijn omgeving wilden weten wat hem als rooms katholiek en Bourgondiër in vredesnaam bewoog om naar de Bible Belt te verkassen. Jawel, want hij kiest er voor om zich op de kortst mogelijke termijn in Oldebroek te vestigen. ,,Ik haal dan mijn schouders op. Het gaat om het zo goed mogelijk besturen van een gemeente. In Breda was ik wethouder voor het CDA. Omarm de normen en waarden zoals die hier worden gekoesterd. Geen winkels open op zondag. Die tijd aan het gezin besteden."

ONDER DE INDRUK ABO, dat bij de verkiezingen een zetel verloor, zal onder de indruk zijn van het succes dat hij als lijsttrekker had bij de jongste verkiezingen. Van drie naar zes zetels. ,,Dat deed me veel, omdat we in 2015 de coalitie met Groen Links uiteen zagen spatten. De partijen die daarna op het pluche kwamen hielden elkaar vast. Ik zou als fractievoorzitter de komende periode in gaan. Maar toen die advertentie uit Oldebroek op mijn bureau dwarrelde hoefde ik niet lang na te denken. De partij toonde alle begrip."

Bergkamp heeft ervaring met het bedrijfsleven en dan vooral op het vlak van arbeidsbemiddeling. Hij zette eerst zijn bedrijf aan de kant voor het wethouderschap, werd daarna directeur van het Werkgevers Service Punt Midden Gelderland, bezweek voor het beroep dat op hem werd gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen en nu dus voor de lokroep van het bestuur.

VRIENDIN ,,Het is mooi meegenomen dat mijn vriendin in Duiven woont. Iedere dag Breda-Oldebroek is fysiek niet op te brengen. Ik ga met veel zin de periode van vier jaar in. Het bestuursakkoord spreekt me aan. Bij alle partijen proef ik een bereidheid tot samenwerking. Mijn wens is zo snel mogelijk met zoveel mogelijk mensen kennis maken. Ik wil weten waar ze trots op zijn." Als bluesliefhebber deed hij een verrassende ontdekking. ,,Mijn favoriete groep is The Veldman Brothers. Wist ik veel dat die uit Oldebroek komt?" Hattem en Nunspeet zullen de gepassioneerde golfer regelmatig aan het werk kunnen zien. Of hij NAC zal missen? ,,PEC ligt om de hoek. Met onmiddellijk daaraan de toevoeging dat de gemeente ook prima amateurclubs heeft. Hij denkt dat Oldebroek met zo'n 200 ambtenaren heel goed op eigen benen kan staan, maar op onderdelen ook kwetsbaar is. ,,Dan zul je naar je buren moeten kijken om de dienstverlening nog beter te laten zijn. Wie heeft daar nu bezwaar tegen?"