• Aart Veldman komt met een nieuw boek.

Boek 'De IJssel van Westervoort naar Kampereiland' bijna klaar

WEZEP Nog wat kleinigheden en het boek 'De IJssel van Westervoort naar Kampereiland' is klaar. Schrijver is Aart Veldman uit Wezep. ,,Ik heb bijna een jaar langs de IJssel gezworven om te ontdekken: die IJssel die zo op je inwerkt. Al jaren fietst ik langs die IJssel met in mijn achterhoofd: hier wil ik nog eens een boek over schrijven. Nu is het zover."

En verder: ,,Het manuscript is bijna klaar, nog wat kleine dingetje aan de cover en het geheel kan naar de drukker." Het verhaal begint in Westervoort en eindigt op Kampereiland. ,,Voor mij het meest een totaal onbekend gebied. Maar als je in de geschiedenis duikt van zo'n stad of welk dorp ook kom je verrassende dingen tegen. Zo vertelde mij iemand in Veessen het verhaal van de Kozakken die een houten brug bouwden over de IJssel om de Fransen Nederland uit te drijven. Dat is nog gelukt ook. Het pontje van Veessen naar Fortmond heet nu nog steeds het Kozakkenveer. Kampen die vroeger de sigarenstad heette met het verhaal over de laatste sigarenmaker Tinus Vinke. In mei 2017 overleed Tinus Vinke op zijn 91ste levensjaar." Zo had Veldman veel interviews met mensen die hun eigen verhaal vertellen over de IJssel. ,,De prachtige Hanzesteden zoals Kampen, Hattem, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg en Westervoort die handel met elkaar dreven met zijn monumentale gebouwen. De tientallen steenfabrieken. De oorlogen. Heel bijzonder is De IJssellinie bij Olst; een militaire verdedigingslinie die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel gebouwd werd om Nederland door middel van inundatie (het onder water zetten van land) te beschermen tegen een landinvasie. De IJssel bleek meerdere malen cruciaal bij de verdediging van Nederland.

AANVAL Denk aan een eventuele aanval van oorlog met het Warschaupact. En de overstromingen van de IJssel die de nodige overlast veroorzaakten. Vandaar het project 'Geef de rivier de ruimte'. Verder de hoogwatergeul bij Kampen (Reevediep) en in de buurt van Wapenveld de waterkeerdam." Het boek heeft 185 pagina 's met kleurenfoto's en harde cover. Het is vanaf volgend jaar te bestellen bij de boekhandel of via boekenbestellen.nl. Zie ook www,aartveldman.nl.