• Directeur Anne-Marie van Hout wijst Commissaris van de Koning Clemens Cornielje van Gelderland op de maquette van de vestingstad.

    Brenda Roos
  • Commissaris van de Koning Clemens Cornielje ontvangt bij de opening een verguld model van de nieuwe windhaan op het Elburger Agnietenklooster.

    Brenda Roos

'Bijzonder goed jaar voor Museum Elburg'

ELBURG Museum Elburg heeft een bijzonder succesvol jaar afgesloten met als hoogtepunt de opening op 6 juni van de grootste herinrichtingsoperatie in het 107-jarig bestaan van het museum door de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland. De gerestaureerde schand-bank (inderdaad een bank in plaats van een schandpaal) uit 1600 - het enige complete exemplaar in Nederland - is nu in het thema Stad met Recht te zien, evenals het oudste schilderij van de vestingstad. Bezoekers zijn vooral getroffen door de stijlvolle moderne verlichting die in het hele museum is doorgevoerd.

Het grootste museum van de Veluwse vestingstad kon 11.633 betalende bezoekers verwelkomen. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, ondanks de herinrichting in het eerste halfjaar van 2016. Als alle bezoekers aan het museumcomplex worden meegeteld, inclusief bezoekers aan Vestingval, lezingen en concerten in de kloosterkapel, komt het bezoekersaantal zelfs op 35.933, een plus van 2 procent ten opzichte van 2015.

Een belangrijke taak voor Museum Elburg zijn educatieve programma's voor het basis- en voortgezet onderwijs. In 2016 hebben 1.938 jongeren uit de regio een lesprogramma gevolgd, een stijging van 8 procent. Zo'n 66 klassen bezochten het museum en er zijn vier 'Beleef het Klooster' -dagen georganiseerd waarbij kinderen kunnen ontdekken hoe een kloosterzuster in het Agnietenconvent leefde. Meer kinderen dan in 2015 hebben de Rabo Museum Kidsweek en het feest 'Zoek de Schat' bezocht.

Een flinke bijdrage in het aantal bezoekers leverde het openluchtspel Willem van Oranje in de zomer van 2016. Tegen het decor van de prachtig verlichte kloostertuin van het museum kwamen meer dan negenhonderd betalende bezoekers naar de voorstelling. Ook de tentoonstellingen Zuiderzeewerken en Tour d'Europe over middeleeuwse vestingsteden zijn goed bezocht. De laatste tentoonstelling loopt nog tot 25 februari.

Directeur Anne-Marie van Hout is weer helemaal trots op haar museum: ,,Ik ben vooral blij met de enthousiaste reacties van de bezoekers. Zo'n herinrichting is tenslotte een enorme klus. Afgaand op de lovende commentaren in het gastenboek weet je dat het project geslaagd is. Het gebouw is fantastisch en de nieuwe moderne LED verlichting is niet alleen duurzaam, het is een kunststukje dat een bezoek waard is."

CHAGALLJAAR 2017 wordt het Chagall-jaar voor Elburg. Vanaf 1 maart biedt Museum Elburg plaats aan twee tentoonstellingen van de beroemde Joodse kunstenaar Marc Chagall (1887-1985). De tentoonstelling 'De Mozes in Chagall' blijft tot 9 september, de reizende expositie 'De klokken van Chagall - na zestig jaren' loopt gelijktijdig tot en met 8 april. Er zullen originele litho's, etsen en affiches uit de gerespecteerde Collectie Wuyt te zien zijn. Rondom Chagall organiseert het museum een programma van lezingen, rondleidingen en andere activiteiten.