Bijenkast bij bezoekerscentrum Nunspeet

NUNSPEET Bezoekerscentrum Nunspeet draagt sinds vorige week haar steentje bij aan het verbeteren van de bijenstand op de Veluwe. Er is in samenwerking met Wim Raaijen en Daphne van Bergen van de Bijenvereniging Nunspeet een bijenkast geplaatst in het pand aan de Plesmanlaan.

Amanda Hendriks

De laatste jaren is het kommer en kwel wat betreft de bijenstand. Niet alleen in Nederland, maar bijna wereldwijd. Door een combinatie van giftige bestrijdingsmiddelen, minder variatie in nectarplanten en ziekteverwekkende mijten stierven de afgelopen jaren veel meer bijen dan normaal. Door acties van onder andere de nationale Bijenstichting en lokale burgerinitiatieven is de bijenstand in de omgeving van Nunspeet gezond. Imker Wim Raaijen: "Hier op de Veluwe gaat het gelukkig goed met de bijen. We hebben weinig dode volken gehad en de nieuwe bijen zijn sterk en gezond."

MOOIE KANS Hendrik-Jan Borsboom van het Bezoekerscentrum vertelt: "John Storm en ik wilden al vanaf het begin graag een bijenkast in het Bezoekerscentrum. Wij houden met Outdoor Centrum Nunspeet al heel lang kantoor in dit pand en het leek ons een hele mooie aanvulling op het aanbod voor de gasten. En het is natuurlijk voor ons ook prachtig om te zien! Wij denken dat dit een mooie trekker is voor zowel onze zomergasten als de lokale inwoners." De bijenkast is bewust gemaakt van ongeverfd hout en bestaat voor nu alleen uit een broedkast. Wim Raaijen van de Bijenvereniging vertelt: "De bijen bouwen nu raten waar de koningin eitjes in legt. Uit die eitjes komen werkbijen die dan nectar gaan verzamelen in een straal van ongeveer 3 kilometer rondom het Bezoekerscentrum. Op een later moment zetten we er een zogenaamde honingkast bovenop, waar we te zijner tijd honing uit kunnen oogsten." De bijenkast is voorzien van plexiglas ramen, waardoor de activiteit van de dieren perfect te volgen is. De geoogste honing zal later deze zomer in de winkel van het Bezoekerscentrum te koop zijn. Geïnteresseerden zijn in de schoolvakanties dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur welkom aan de Plesmanlaan 2. Buiten de vakanties is het centrum geopend op woensdag, zaterdag en zondag.

BIJENVERENIGING HELPT Nunspeetse natuurliefhebbers die zelf de bijenstand willen helpen verbeteren kunnen dit doen door bijvoorbeeld hun tuin te beplanten met zogenaamde drachtplanten en minder grondoppervlak te betegelen. "Bovendien…", zo vertelt Wim Raaijen: " zijn mensen die meer willen weten over bijen en imkerij elke eerste dinsdag van de maand tussen 20.00 uur en 22.00 uur van harte welkom bij de Bijennatuurtuin aan de Zandenboslaan 1. Ik en mijn collega's Daphne van Bergen en Han Middelhuis vertellen er graag meer over. Actief zijn bij de Bijenvereniging kan trouwens met het hele gezin, want kinderen mogen al vanaf 10 jaar lid worden. We zien graag meer jongeren in onze vereniging". Meer informatie via 0341-254122 (Wim Raaijen).

foto Op dit moment bouwen de bijen raten, de honignkast er bovenop volgt later.