• Barry Wensink/BDUmedia

Bewoners De Kolk in Wapenveld boos op gemeente

WAPENVELD Bewoners van uitbreidingswijk De Kolk voelen zich bij het afronden van hun woonomgeving misleid door de gemeente Heerde. In plaats van een pronkstuk van 20 twee onder één kap woningen nu 36 rijtjeshuizen. ,,De Kolk, waar in de winter geschaatst en in de zomer gevist wordt verdwijnt achter een betonnen muur",zegt inspreker Joshua van Diepen die met een grote afvaardiging de raadscommissie bezoekt. De gemeente houdt alsnog een hoorzitting, voorafgegaan door een informatieavond, zo laat wethouder Gerrit van Dijk weten.

Dick van der Veen

Er is kritiek op het feit dat de portefeuillehouder zich niet aan afspraken houdt. ,,Er ontstaat een verdubbeling van het aantal woningen, waardoor de drukte in de straat toeneemt. Er is onvoldoende parkeergelegenheid en er loert gevaar voor spelende kinderen en weggebruikers", zo wordt gesteld. Daarbij de aantekening dat de openbare steiger en toegang tot de kolk verdwijnen hetgeen de recreatiemogelijkheden schaadt. ,,We hebben het gevoel niet serieus te worden genomen daar waar de gemeente aangeeft communicatie naar de buurt en het vervolgtraject van groot belang te vinden. We zien het comfort en de waarde van onze woningen dalen. Het financieel belang van de gemeente gaat kennelijk boven het maatschappelijk belang. De gemeente presenteert zich in dit dossier als een zeer onbetrouwbare overheid."

Tenslotte heerst er sterke twijfel aan de uitspraak van de gemeente dat twee onder één kap woningen niet te verkopen zouden zijn. ,,Door de aantrekkende economie wordt dit standpunt volledig achterhaald. We willen ons gehoord voelen."

STEUN De raadscommissie kan zich verplaatsen in de klachten uit de woonomgeving. Ze dringt er bij het college op aan een informatieavond te houden voor bewoners van De Kolk en andere belangstellenden. Die gaat er komen en krijgt een informeel karakter. Er wordt geprobeerd zo snel mogelijk een datum ervoor te vinden. Vragen over soorten woningen en gemaakte afwegingen kunnen daar worden beantwoord. Daarna volgt een formele hoorzitting met de gemeente in een luisterende rol. Er kan dan toelichting worden gegeven op ingediende bezwaren.