• Betonnen bakken moeten het verkeer weren op de Oosteinderweg in Hulshorst.

    Wijnand Kooijmans

Betonblokken weren verkeer Hulshorst

NUNSPEET Door de gemeente Nunspeet zijn betonnen bakken in de Oosteinderweg geplaatst om de afsluiting van de weg voor gemotoriseerd verkeer af te dwingen.

Wijnand Kooijmans

 

In eerste instantie werd volstaan met het aanbrengen van hekken, maar deze werden prompt na plaatsing enkele malen vernield. De daders zijn onbekend en daarmee ook of het om tegenstanders gaat van de afsluiting van deze weg in verband met de aanleg van de oostelijke rondweg. Door het college van burgemeester en wethouders zijn inmiddels de bezwaren van P.W. de Boer en de 77 hem ondersteunende inwoners van Nunspeet tegen de afsluiting van de Oosteinderweg ongegrond verklaard. Drie anderen dienden hun bezwaren te laat in en zijn daardoor niet ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat hun bezwaren niet inhoudelijk zijn behandeld.

 

OVERLAST Door De Boer wordt aangevoerd dat de overlast van zwaar verkeer dat via de Oosteinderweg door de wijk Oenenburg naar de GPS en Stella reed voorbij is. Hij vond het prettig om vanuit de wijk Oenenburg direct naar rijksweg A28 via de rondweg te kunnen rijden. Volgens hem leidt het niet afsluiten van de Oosteinderweg niet tot ongewenste situaties Hij ziet liever dat de weg open gaat en na een jaar na de evaluatie wordt besloten of de weg alsnog dicht moet.

Bewoners vinden het vreemd dat ze nu een eind moeten omrijden om bijvoorbeeld naar 't Harde te rijden of naar de bedrijven aan de andere kant van de afgesloten Oosteinderweg. Ook niet passend bij het beleid van de gemeente het aantal kilometers terug te dringen.

 

Het college zegt niet anders te kunnen doen dan de Oosteinderweg af te sluiten. Het gaat om een besluit dat is opgenomen in de omgevingsvergunning voor de aanleg van de oostelijke rondweg. Niet afsluiten zou hebben betekent dat de rondweg niet in gebruik mag worden genomen. Inmiddels heeft het college besloten ook in Hulshorst verkeersmaatregelen te gaan nemen. Dit echter op verzoek van meerdere inwoners die vinden dat op de Harderwijkerweg veel te hard wordt gereden. Verkeerstellingen wijzen uit dat ze gelijk hebben. Automobilisten rijden gemiddeld tachtig kilometer per uur, vrachtwagens 77 kilometer. Waar zestig per uur is toegestaan. Daarnaast vinden gevaarlijke inhaalsituaties plaats.

 

POORTEN Het college komt nu met het voorstel aan de raad poortconstructies aan te brengen nabij huisnummer 500 en camping De Waterlelie.

Hierbij worden kleine versmallingen aangebracht in combinatie met onder meer corten stalen panelen en beplanting. Vergelijkbaar met maatregelen welke eerder zijn getroffen op de Stakenbergweg en het Veluwetransferium. Hiermee ontstaat, zo vindt het college, een stuk bewustwording dat men zich in een bijzonder gebied, de Hierdense poort begeeft en daar een gepaste snelheid bij hoort. Binnen dit gebied is onder meer een wildwissel.