• Archief BDUmedia

Betere toegang tot schaapskooi Heerde

HEERDE De zandweg tussen de kiosk en de schaapskooi op de Renderklippen wordt vanaf eind maart een klinkerweg. Vlakbij de schaapskooi komen halfverharde parkeerplaatsen. Het wandelpad parallel aan de zandweg krijgt ook halfverharding. Het college van burgemeester en wethouders wijst dit gebied namelijk aan als Toeristisch overstappunt (Top).

De hobbelige zandweg van de Elburgerweg naar de schaapskooi krijgt verharding met gebakken klinkers en randen van grasbetonstenen. Het voetpad dat ernaast ligt heeft straks een ondergrond van Schots graniet, zodat het een stuk comfortabeler wordt voor de wandelaars, mensen met kinderwagens, in rolstoelen en op scootmobiels. e zandweg die nu wordt verhard, is in de winter nogal eens afgesloten wegens opdooi. Ook in de rest van het jaar is de strijd tegen de kuilen onbegonnen werk, meldt de gemeente.

De zandvlakte voor de speelweide, thans in gebruik als parkeerplaats, wordt weer teruggegeven aan de natuur en krijgt een landschappelijke invulling. Er zijn ook plannen om de kiosk in de toekomst uit te bereiden, een deel van de bosschuur voor horeca doeleinden te gebruiken en het fietspad tussen het Heerderstrand en de schaapskooi te verharden. Natuuronderzoek heeft uitgewezen dat de plannen geen ingrijpende veranderingen met zich meebrengen en geen negatief effect hebben op het Veluwse natuurschoon. Het gaat namelijk om het verbeteren van bestaande paden en panden. Het college van Heerde wil de randen van de Veluwe graag aantrekkelijker maken voor de inwoners en andere recreanten. Het gebied rond de schaapskooi wordt een Toeristisch overstappunt (Top).

Het college is naar eigen zeggen blij dat er voor de kwaliteitsverbetering van dit gebied geld beschikbaar is via het Regiocontract Noord-Veluwe. Dit is een overeenkomst tussen de Regio Noord-Veluwe (RNV) en de provincie Gelderland. Voorwaarde is wel dat de gebiedsverbetering voor 1 april is afgerond. Daarom is ook gekozen voor de toegankelijkheid van de schaapskooi. Een eerder voornemen was dat het Top onderdeel zou zijn van het project Rivierfront in Veessen. Maar dit kon niet vóór 1 april worden afgerond.