• Cherie Agterberg
  • Leo Coopmans
  • Ria Pastoor
  • Rita Vreugdenhil

Atelierbezoek: onderweg van Emst naar Epe

EPE Ieder jaar in het eerste weekend van oktober vinden de Open-Atelierdagen Noordoost-Veluwe plaats. Op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober stellen dit jaar 26 kunstenaars hun atelier open voor publiek.

Onderweg van Emst naar Epe worden bezoekers welkom geheten in vijf ateliers waar zij kunnen kennismaken met een diversiteit aan kunst en disciplines.

Ze kunnen zien hoe hun kunst tot stand komt en de kunstenaars gepassioneerd horen vertellen over hun werk. Ze maken kennis met de materialen die ze gebruiken, de mogelijkheden en uitdagingen die zij tegenkomen en hun inspiratiebronnen. Graag beantwoorden ze ook de vragen van geïnteresseerde bezoekers. De vijf ateliers vormen een mooi aansluitend gedeelte binnen de totale atelierroute van Vaassen tot en met Hattem en liggen op fietsafstand van elkaar, zodat niet alleen van kunst, maar ook van de mooie omgeving kan worden genoten.

De kunstenaars op dit stukje van de Atelierroute aantreft zijn Pita Vreugdenhil, Hanendorperweg 3 in Emst, realistisch fijnschilder. Zij weet op sublieme wijze de details in haar stillevens onder de aandacht te brengen. Zo laat zij in een subtiel spel van licht en schaduw, vorm en kleur de realiteit overgaan in een zichtbare stilte.

Lideke Middelbeek, Pollenseveenweg 17, (ingang Oranjeweg 109), Emst, edelsmid. Zij ontwerpt en maakt modern-romantische sieraden: veelal unica. Het gebruik van goud, zilver, edelstenen, glas en keramiek biedt haar mogelijkheden om vorm en materiaal op uiteenlopende wijzen te laten harmoniëren.

Chérie Agterberg, Woesterweg 17, Emst schildert op impressionistische wijze aan haar thema: "Wandelen naar Compostella, een weg naar bezinning". Deze "weg naar bezinning" is voortgekomen uit haar zoektocht binnen het thema 'Labyrinten'.

Ria Pastoor, Kerkstraat 6, Epe, keramist. Haar recente werk is geïnspireerd door het landschap van Ierland. Oxiden en engobe blijven haar favoriete kleuring op de huid van de klei. In deze fase van haar leven, geeft zij graag, middels lessen haar kennis door.

Leo Coopmans, Slotgraskamp 45, Epe, schilder van kleurrijke landschappen. Deze zijn vaak teruggebracht tot enkele vlakken en tinten, tot bijna abstracte werken, waar vorm, kleur en intentie in harmonie zijn.

Het thema van de 23ste open atelierdagen is: 'Klein Kistje Kunst'. Diverse kunstenaars laten hun visie op dit thema zien in hun ateliers en/of in Kunsthuis KEK.

De ateliers zijn geopend op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober van 12.00 tot 18.00 uur. Meer informatie over de open atelierdagen, de deelnemende kunstenaars en het informatiecentrum in Kunsthuis KEK (Beekstraat 5, Epe) vindt u op de site van de open atelierdagen. Meer op www.openatelierdagen.nl.