• Politie

Apotheek Epe uitzondering

EPE Epe is volgens een opgave van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Pharamacie (KNMP)de enige Gelderse gemeente die apothekers de kosten voor afvoer van oude medicaties niet vergoedt. Voor apothekeres Olga van Vemde van Service Apotheek Epe reden om de noodklok te luiden. ,,Ik kan de kosten zelf niet dragen en moet ik al mijn patiënten met hun oude geneesmiddelen en spuiten nu naar het gemeentehuis sturen?", vraagt ze zich af.

Dick van der Veen

Apotheek Stellendam in Vaassen valt haar bij. Die vindt ook ongehoord om zelf voor hoge kosten op te draaien. In de opgave van de KNMP, die dateert van 2018, stelt deze vast dat van de 380 Nederlandse gemeenten het 353 wel goed geregeld hebben of op weg zijn dat te doen. De brief van Van Vemde stond vorige week op de agenda ter afdoening door het college. Van Vemde voerde tot nu toe de spullen af via Circulus Berkel, maar mag dat van de gemeente niet meer doen.

De raad besteedde er verder geen aandacht aan, maar partijen namen wel contact op met de Service Apotheek. ,,Ik kon het tot nu toe zelf regelen. Iemand heeft daar kennelijk bij de gemeente bezwaar tegen gemaakt. Ik kreeg bericht van de beleidsadviseur afval en milieu van de gemeente dat per direct niet meer gebruik van Circulus Berkel meer kan worden gemaakt voor het afvoeren." Gemeenten hebben een inzamelplicht." De apothekersorganisatie beroept zich op uitspraken van de landelijke overheid en de waterbranche. De crux is dat een aantal gemeenten de ingezamelde medicijnresten als bedrijfsafval beschouwt en daarmee is geen actieve bemoeienis.

Minister Van Nieuwenhuize ging er vorig jaar van uit dat het eind 2018 in alle gemeenten goed geregeld zou zijn. Dat nu blijkt niet de realiteit. Vooral in Limburg en Noord Brabant moeten veel gemeenten hun zaakjes nog regelen. Alleen in Utrecht, Flevoland, Zeeland en Drenthe hadden eind vorig jaar alle gemeenten het voor elkaar. Apotheek Stellendam vindt het betreurenswaardig dat het college een grondstoffenplan, waarin het de medicijnenafvoer ook was geregeld, van de tafel veegde.

De bemoeienis van de rijksoverheid is merkbaar. In 2016 bleef 45 procent van de gemeenten in gebreke, in 2017 was dat 25 procent en vorig jaar nog maar 7 procent. De zorg bestaat dat als burgers hun afval alleen kwijt kunnen aan de milieustraat ze geneigd zijn het door de wc te spoelen wat leidt tot vervuiling van het oppervlaktewater en het grondwater met als bijkomend gevolg ander gedrag van waterdieren. Inwoners betalen via de lokale belasting voor afvoer van klein chemisch afval. Doordat apotheken zich ermee bemoeien komt privacy gevoelige informatie via verpakkingen en etiketten niet meer naar buiten. We hebben de gemeente Epe om een reactie gevraagd maar die niet gekregen.