• De openingshandeling in de tuin van De Nieuwe Antoniehof.

    Dick van der Veen
  • Dick van der Veen

Antoniehof: verpleeghuiszorg met aandacht voor de relatie

EPE De Nieuwe Antoniehof biedt zware zorg op de menselijke maat. Gericht op de relatie met elkaar, bevrijd van het knellende korset van het puur normatieve. Daarbij staat de kwaliteit van de levensavond centraal. Het zich thuis voelen is daarbij de leidende gedachte. Het effect van een simpele aanraking is voor deze doelgroep vele malen groter dan het bezit van kapitaal.

Dick van der Veen

Tijdens een symposium voorafgaand aan de officiële in gebruik stelling laat prof. dr. Joris P.J. Slaets er zijn visie op los. Sociale interactie en vrijheid geven een positief effect: de behoeftekant van de zorg brengt geen geluk aan. ,,We moeten ouderen niet laten mishandelen door systemen. Beginnen met een relatie waarin jij de belangrijkste andere bent. De koepel in onze sector maakt er een zootje van", geeft hij te kennen. Het is een kwestie van lange adem waarin goede initiatieven zoals die in Epe de balans in behandeling herstellen. Ouderen met aandacht voor de relatie in hun kracht zetten wat een goede plek dient te krijgen in het kwaliteitskader. Systemen niet van buitenaf, maar van binnenuit veranderen. De Nieuwe Anthoniehof vervult een voortrekkersrol door (dementerende) senioren herkenbaarheid te bezorgen met bijvoorbeeld slapen boven en wonen beneden. Daardoor blijft meer ruimte over voor huiskamer,keuken en tuin.

Liane de Haan, algemeen directeur van de Algemene Nederlandse Ouderen Bond (ANBO) zegt het kernachtig: de mens het gevoel geven dat hij/zij er toe doet. Demogelijkheid bieden zelf te beslissen. ,,Dit verpleeghuis wil een voorbeeld zijn van hoe je gestaalde instituties vaarwel zegt en systemen uitdaagt. Een thuis dat niet alleen voor mensen met een ruime portemonnee is weggelegd."

CONCEPT Het concept voor het huis is ontwikkeld door de medewerkers van Viattence, voor de flexibiliteit waarvan bestuurder Laurent de Vries zijn waardering uitspreekt. De openingshandeling wordt verricht door Liane, samen met bewoner Rorije en zijn echtgenote. Ze onthullen in de tuin een echte waterpomp met kelk. De tuin is met de aangrenzende serre en klussenschuur een onderdeel van het herenhuis. Viattence krijgt lof in woord en geschenk over zich uitgestort. Marie-José Andringa biedt een cadeau aan namens Alzheimer Nederland afdeling Oost Veluwe. Medewerkers zingen een zelfgemaakt lied voor bewoners en gasten. Iedereen kon vervolgens genieten van stamppot maaltijd. De bewoners delen vanaf 14.00 uur in de vreugde met koffie en gebak. Ben Wissink speelt herkenbare muziek uit vroeger jaren. Zingen en muziek raken de doelgroep daar waar woorden vaak niet landen. Ouderen met dementie of een zware zorgvraag kunnen voor meer informatie contact opnemen met de Viattence consulent: telefonisch (0578) - 668449 of via e-mal: info@viattence.nl Het gebouw oogt als een herenhuis, is huiselijk en sfeervol ingericht in de stijl van de jaren vijftig van de vorige eeuw en voorzien van alle moderne technieken en domotica.