• Angela van Erven

Alzheimer café biedt ondersteuning bij dementie

HATTEM ,,Wanneer het begintraject bij mensen die geconfronteerd worden met dementie goed wordt ingezet, verloopt een moeizaam proces net wat soepeler." Het zijn de woorden van Gerrie Montfrooij. De Hattemse is voorzitter van het Alzheimer Café in deze regio. Daarnaast is zij casemanager bij het netwerk dementie Oost-Veluwe.

,,'Dementie roept veel vragen op. Het is een complex ziektebeeld dat diep ingrijpt in het leven van mensen. Mensen met dementie hebben mijn hart. Ik heb diep respect ook voor de mantelzorgers rondom dementerenden. Het is belangrijk dat mensen tijdig advies en ondersteuning ontvangen." Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Iedere tweede maandagavond van de maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar in zaal De Spikke in Heerde praten onder leiding van gespreksleider Jan Heinen. Heinen is adviseur zorg en heeft ruime ervaring rondom de zorg van dementerenden. ,,De laatste jaren is dementie meer uit de taboesfeer gekomen. Dementie beïnvloed alles wat je doet. Het geeft voldoening om iets bij te dragen om het proces net wat makkelijker te laten verlopen. Om vanuit de complexiteit naar mogelijkheden te zoeken zodat met hulp van anderen het evenwicht voor de dementerende kan worden bewaard." Gerrie Montfrooij en Jan Heinen zijn al jaren als vrijwilliger aan het Alzheimer Café verbonden. Het doel van het Alzheimer café is om voorlichting en ondersteuning te geven en contact met lotgenoten te bieden. Het café is een initiatief van verschillende zorgaanbieders in de Noord Oost Veluwe en wordt ondersteund door Alzheimer Nederland. Het Alzheimer Café is vrij toegankelijk voor iedereen uit de regio.

,,'De bijeenkomsten starten meestal met een inleiding door een deskundige. Daarna is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over welke vragen en ervaringen het onderwerp bij iemand heeft opgeroepen. Als mensen niet willen praten is dat ook prima, er zijn geen verplichtingen. Er is een boekentafel aanwezig voor extra informatie. Iedere avond worden formulieren uitgedeeld om te bezien waar de interesse van de bezoeker ligt. Gemiddeld komen 40 bezoekers naar het Alzheimer Café. Het is ontroerend hoe mensen tijdens deze avonden verwoorden wat zij ervaren. Bij het Alzheimer Café voelt men zich gehoord en ondersteund", aldus Montfrooij en Heinen.

Op 14 september staat het onderwerp 'Vergeetachtig of dement' centraal. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. Voor meer informatie: Jan Heinen tel.0578-668300.

Op de foto staan gespreksleider Jan Heinen en voorzitter Gerrie Montfrooij.