• Pixabay

Aanleg van glasvezel is minder snel dan gewenst

NUNSPEET De aanleg van glasvezel in het buitengebied in de gemeente Nunspeet loopt minder snel dan gewenst. Dat erkende wethouder Marije Storteboom naar aanleiding van vragen van Harm Jan Polinder (SGP).

Wijnand Kooijmans

De aanbieder van glasvezel in Nunspeet is het bedrijf CIF. Storteboom: ,,Zij en de Stichting Breedband lopen tegen capaciteitsproblemen op waardoor vertraging ontstaat. Bovendien hebben ze te veel werk in andere regio's wat de snelheid eveneens niet ten goede komt." Volgens haar zijn er veel problemen met glasvezel in het buitengebied maar kan de overheid hierin door wetgeving geen grote rol spelen. ,,Wij kunnen alleen faciliteiten aanbieden, zoals voor het plaatsen van zendmasten." Probleem op bijvoorbeeld het bedrijventerrein Lepelingen is dat hier wel glasvezel is aangelegd maar niet ieder bedrijf deze heeft doorgetrokken naar het eigen pand. ,,Wanneer zich dan een nieuw bedrijf vestigt kan de glasvezel alleen worden doorgetrokken tegen hoge kosten." De wethouder gaat de zaak nogmaals aankaarten waarbij zij ook wijst op de belangen van de recreatiesector waar ook de nodige problemen worden ondervonden.

Polinder kwam tot zijn vragen naar aanleiding van werkbezoeken aan twee bedrijven en de voetbalvereniging Hulshorst. De laatste vereniging moet aan de KNVB de nodige wedstrijdinformatie doorgeven maar loopt dan aan tegen de nodige vertragingen waardoor het verstrekken van de gevraagde informatie in de knel komt. Volgens Storteboom kan de vereniging gebruik maken van de kabel welke langs de Harderwijkerweg ligt maar brengt dat hoge kosten mee. Het wachten op CIF kan nog de enige tijd in beslag nemen.

Een ondernemer in Hulshorst heeft te horen gekregen dat zijn kassasysteem binnen twee jaar niet meer werkt wanneer er geen betere verbinding komt. Het bedrijf heeft nu al een minuut nodig om een afbeelding te downloaden.

Het bezochte bedrijf op Lepelingen loopt tegen de trage snelheid van glasvezel aan.