Aanhoudingen in onderzoek naar inbraken in seniorenwoningen

EPE/HATTEM De politie Oost-Nederland heeft maandag 4 juli op vier locaties in het land een woning doorzocht en verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van woninginbraken, met name in seniorencomplexen, of heling.

Vier mannen worden verdacht van het plegen van vijftien inbraken en babbeltrucs door het hele land, waaronder in Hattem en Epe. De inbraken en babbeltrucs vonden tussen augustus 2015 en vorige maand plaats. De politie sluit niet uit dat deze mannen meer inbraken en babbeltrucs gepleegd hebben. In nog een aantal zaken is het onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de mannen bij de inbraken nog gaande.

De twee hoofdverdachten werkten in veel gevallen volgens een vast stramien. Zij meldden zich bij een appartementencomplex voor senioren met een bos bloemen in de hand. Met een smoes over het feit dat de bloemen bezorgd moesten worden wist men zo de centrale toegangsdeur binnen te komen. In de meeste gevallen werd daarna bij woningen aangebeld om te kijken of er mensen thuis waren. Bij een woning waar niemand thuis was werd het slot geforceerd en ingebroken. Van de vijftien zaken die de politie opneemt in het proces-verbaal tegen de mannen was in twaalf gevallen sprake van inbraak, en bij drie aangiftes was sprake van binnendringen via een babbeltruc. De buit van de man was keer op keer geld en sieraden.

Gaandeweg werd bij woninginbrakenteams van de politie duidelijk dat het vermoedelijk steeds om dezelfde mannen ging die deze inbraken pleegden. Dit mede dankzij de overeenkomsten in werkwijze, getuigenverklaringen en in enkele gevallen ook camerabeelden van de verdachten. Er volgde een uitgebreid rechercheonderzoek, gecoördineerd vanuit de politie Oost-Nederland. Dit leidde gisteren tot aanhouding van de verdachten.

Bij de vier zoekingen in de woningen van de verdachten heeft de politie honderden sieraden en een hoeveelheid contant geld aangetroffen. Naar de herkomst van de sieraden volgt nu uitgebreid onderzoek. De politie houdt er wel rekening mee dat de meeste gestolen sieraden niet teruggevonden zullen worden, omdat veel sieraden vermoedelijk zijn omgesmolten.