• Streekarchief Epe-Hattem-Heerde

75 jaar bevrijding: Epe wacht mooi programma in voorjaar

EPE Het besef dat 75 jaar bevrijding volgend jaar aanleiding moet zijn voor een feestelijke herdenking wordt breed gedragen door de bevolking van de gemeente Epe. Achter de schermen sleutelt een groep initiatiefnemers al een aantal maanden aan een attractief programma, dat zich afspeelt tussen 17 april en 5 mei 2020.

Dick van der Veen

Vertegenwoordigers van diverse verenigingen, organisaties en instanties bogen zich vorige week over een opzet, die werkgroepen een nadere invulling geven. ,,Het is in alles voor, met en door Epe", gaf Wim Meenink namens de voortrekkers aan. De rode lijn is herdenken, beseffen en beleven. In grote trekken werkt men toe naar een taptoe, een show door historische voertuigen, het versieren van straten door buurten met prijzen voor de mooiste, concerten in diverse kerken, een laserhow en een foodtruckfestival.

KERNEN Een programma waarvan alle kernen in de gemeente Epe zullen kunnen genieten. In de verhaallijn over de Joodse geschiedenis op de Veluwe zal Epe volop participeren met de specifieke kennis die ze in huis heeft. Een expositie bijvoorbeeld rond de lokale Joodse invulling. Het is met name ook de bedoeling om de jeugd in te schakelen, voor wie vrede iets vanzelfsprekends kan zijn geworden, hetgeen jongeren niet valt kwalijk te nemen. De aandacht richt zich op de bovenbouw van de 21 basisscholen en op het voortgezet onderwijs. Enkele leerlingen hebben al werk gemaakt van het thema. Ze praatten daarover de vergadering bij. Wanneer de kans zich aandient is het de bedoeling vluchtelingen over hun ervaringen te laten vertellen. Er wordt aan gedacht om een (fiets)route samen te stellen die langs saillante punten met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog leidt. Op diverse plekken kunnen lokale autoriteiten thematische lezingen houden. Een andere gedachte gaat in de richting van een glossy magazine. Omdat ook Ampt Epe plannen heeft voor een interessant themanummer zal men trachten deze twee initiatieven in elkaar te schuiven. De Oude Wisselseweg begroet tegen die tijd nieuwe beplanting, die nauw is gelieerd aan de bevrijders. Ze vervangt de bomen die direct na de oorlog ter ere van de bevrijders werd aangebracht. Het gaat gepaard met feestelijkheden die niet tot de aanwonenden en de Nieuwe Wisselseschool beperkt hoeven te blijven.

BAK Ook nog bestaande buurtverenigingen kunnen aan de bak. Een vertegenwoordiger van 'Keep them Roling' uitte het voornemen om Epe te betrekken in de routing met authentieke voertuigen. Daarvan zouden zo'n zestig zijn te bewonderen, mogelijk op 18 april. Na de introductie rolden ideeën over de bühne. Bijvoorbeeld het opspeuren en betrekken van mensen uit Arnhem die bij de felle gevechten om de brug in de Gelderse hoofdstad naar de Veluwe uitweken. De provincie stelt geld voor de herdenkingsactiviteiten beschikbaar. Wethouder Aalbers beloofde medewerking van de gemeentelijke overheid.