• Henny A.J. Kreeft

    Henny A.J. Kreeft

Raad is ook doorsnee samenleving

17-12-2018, 12:19 | Lezersnieuws | Henny A.J.

Een artikel met bovenstaande kop stond laatst in Nunspeet in de krant en met zo’n kop kan ik gelukkig worden, tenslotte bestaat een gemeenteraad inderdaad uit mensen uit onze samenleving. En natuurlijk is er dan ook wat te vieren als de geboorte van een kind van een raadslid en een in memoriam bij het overlijden van een oud-raadslid.

 

Tot zover is de gemeenteraad een doorsnee van de samenleving, maar ik hoop van harte dat de raad ook steeds naar de samenleving blijft luisteren en niet op een afstand komt te staan, waarbij de samenleving eens in de vier jaar haar bekende hokje rood mag maken, achteruitlopend het stemhokje en de ruimte mag verlaten en dan vier jaar haar mond moet dichthouden, want de raad weet wat goed is voor u en mij. 

 

In het vragenuurtje vroeg Arie Harteveld (CU) aandacht voor de mantelzorg. Elke dag zijn mantelzorgers aan het werk, zonder dat de gemeenschap het merkt of ziet. Familieleden die voor een lid in de familie zorgen omdat het - voor deze mensen - gewoon zo hoort. En dat gaat dag in, dag uit. Het zijn ook vaak die klein dingen, zoals helpen bij een steunkous aantrekken, hulp bij het wassen of bij het eten, een stukje lopen, schoenen vastmaken,etc. Klusjes waar meestal niets voor terugkomt, behalve een zacht bedankje of een lach, want degene die geholpen wordt, voelt zich ook niet altijd comfortabel.

In de gemeente - zo wist de wethouder - zijn iets meer dan 1400 mantelzorgers geregistreerd bij het Steunpunt Mantelzorg; 135 jonge mantelzorgers.

 

Dat is heel mooi, maar waar de heer Harteveld en de wethouder het over hadden, zullen de bekende mantelzorgers zijn, geregistreerde mantelzorgers, niet de verborgen mantelzorg. Mantelzorgers die voor de familieleden of bekenden en vrienden een klus doen en voor deze mensen is geen geld beschikbaar. Deze mensen zijn het kapitaal van de gemeenschap. Overigens gaf wethouder Gert van den Berg aan dat er voor mantelzorgers geen geoormerkt geld beschikbaar is, met andere woorden, er is geen potje “Geld voor Mantelzorg”. Hij probeerde het verhaal over de mantelzorg nog te verkopen door te melden dat geld voor de mantelzorg in de brede doel uitkering zit. Nu moet ik toch wel zeggen, dat op het moment dat geld niet geoormerkt wordt, en er zijn hogere prioriteiten, het geld van de brede doel uitkering heel snel naar deze prioriteiten doorgesluisd worden en dat zou heel jammer zijn.

 

Elke gemeenschap moet trots op haar mantelzorgers zijn, verborgen en geregistreerd.