• Ontvangst op Cannenburch

  Judith Miedema
 • De kleutergroep van 't Hoge Land

  Judith Miedema
 • De eetzaal

  Judith Miedema
 • Uitleg over het leven van toen...

  Judith Miedema

Kleuters 't Hoge Land terug in de tijd in Cannenburch

22-02-2019, 13:34 | Lezersnieuws | Carla

Vaassen - Kasteel Cannenburch werd afgelopen woensdag weer bevolkt door ridders en jonkvrouwen, maar dan in klein formaat. Het waren de kleuters van jenaplan basisschool ’t Hoge Land uit Epe. Ter afsluiting van het project ‘Ridders en prinsessen’ mochten zij een bezoek brengen aan dit mooie kasteel. Hier konden de kinderen met eigen ogen zien hoe ridders en jonkvrouwen in de Middeleeuwen woonden.

Zo zagen zij o.a. de prachtig ingerichte eetzaal, de kelder met het deurtje naar de gracht en de toiletten in de kasteelmuren. Vooral dat laatste zorgde voor hilariteit: het idee dat alles zo in de gracht viel en dat er in de Middeleeuwen helemaal gaan toiletpapier was… Toen de kinderen de billenwasser zagen was de vraag “Deden prinsessen dat ook echt? En hoe deden ze dat dan met de jurk?". De jachtkamer, met de indrukwekkende geweren aan de muur, sprak ook tot de verbeelding: 'oh gaaf, allemaal Nerfs!!!' En wist je dat er muizen in de keuken waren?

De kinderen leerden ook hoe de mensen elkaar in de middeleeuwen begroeten met 'bonjour'. Verder viel ze op dat er allemaal gaten in de muur zaten waar je nu niet meer doorheen kan kijken. En waar waren nou de ophaalbrug en de echte ridders? Tja… dát is geschiedenis.

De kinderen gingen na een leerzame, maar vooral leuke ochtend weer tevreden terug naar school met een boel nieuwe kennis en inspiratie.

Meer info over Jenaplanschool ’t Hoge Land is te vinden op de website www.jenplanepe.nl.