• Andries van der Beek achter zijn schildersezel.

    onbekend

Hommage-tentoonstelling Andries van der Beek in eigen galerie

20-10-2018, 13:15 | Lezersnieuws | Jacqueline

Onlangs overleed op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oldebroek de bekende Veluwse kunstenaar Andries van der Beek. Ruim 60 jaar drukte de nestor van de Veluwse kunstwereld zijn stempel op de beeldende kunst in zijn omgeving en ver daarbuiten. Hij was als docent tekenen onder meer verbonden aan de lerarenopleiding in Groningen en aan de Schilderschool (tegenwoordig Cibap) in Zwolle. In de jaren ’60 maakte hij deel uit van een groep jonge kunstenaars die hun plek op het kunstpodium veroverden vanuit het Zwolse Hopmanshuis. In 1982 opende hij galerie De Zonnewagen, waar veel landelijk bekende kunstenaars exposeerden. In die galerie is op 9, 10 en 11 november een hommage- en verkoopexpositie van zijn werk te zien.

 an 1950 tot 1956 was Andries van der Beek lid van De Kern in Apeldoorn, van 1956 tot 1965 van schildervereniging Het Palet in Zwolle en van 1965 tot 1975 van het kunstenaarscollectief Dimensie 4. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen beeldtaal die dwars door de verschillende thema’s en technieken heen zichtbaar is. Zijn kenmerkende handschrift loopt als een rode draad door de monumentale opdrachten (die hij uitvoerde voor scholen, sporthallen en kerken) en door zijn grafische werk, aquarellen, assemblages en schilderijen waarvoor onder meer opera’s en reisindrukken als basis dienden.

Het oeuvre van Andries van der Beek bestaat uit clusters van werken die steeds op een bepaald thema zijn gebaseerd. Na de robuuste schilderijen uit de beginperiode, waarin hij veelvuldig gebruik maakte van het paletmes, volgde een periode waarin hij experimenteerde met diverse materialen, zoals sloophout, prikkeldraad, ijzeren staven, mortelsoorten en zand. Deze assemblages getuigen van sterke maatschappelijke betrokkenheid. Later wordt deze werkwijze in een meer verfijnde variant opnieuw toegepast in schilderijen en gemengde technieken op papier.

Veel aandacht ging in de jaren ’70 uit naar de knotwilgencyclus die de kunstenaar in zijn directe woonomgeving maakte. Een opmerkelijke switch volgde in de jaren ’80 toen hij zich ging toeleggen op stillevens. Na het beëindigen van zijn onderwijsloopbaan volgden tientallen reizen, o.a. naar Israël, Indonesië, Ierland en Schotland, Rusland en Zuid-Afrika, Griekenland en Turkije, Noorwegen en het Spanje van Gaudi. De nadruk ligt steeds op zijn fascinatie voor oude culturen. In het verlengde daarvan kan ook de belangstelling voor opera worden gezien. De manier waarop de couleur locale van Pompeï en Venetië is verwerkt in schilderijen en gemengde technieken, sluit aan bij de kunstwerken die gebaseerd zijn op scènes uit Nabucco, Aïda en Romeo en Julia. In de laatste fase van zijn schildersloopbaan, die hij tot op hoge leeftijd voortzette, concentreerde Andries van der Beek zich vooral op Bijbelse onderwerpen.

Iedereen die nog graag een keer de kunstwerken van Andries van der Beek wil bekijken is van harte welkom bij de hommage-tentoonstelling op 9, 10 en 11 november in zijn ‘eigen’ galerie De Zonnewagen, Feithenhofsweg 2, Oldebroek. Openingstijden 11 – 17 uur.