• Ploegende boer

    Jaap Broer (Hagedoorns plaatse)

Het boerenleven van 1930-1970 op de NO-Veluwe

23-05-2019, 14:07 | Lezersnieuws | Museum

Het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970

 

Museumboerderij Hagedoorns Plaatse in Zuuk en de historische vereniging Ampt Epe zijn gestart met het mondelinge geschiedenis project “het boerenleven op de Noordoost-Veluwe tijdens de jaren 1930-1970”. 

 

Veel inwoners van de Noordoost-Veluwe hebben een binding met het boerenleven. Of ze zijn geboren en getogen op een boerderij of hebben wel familie met die ervaring. Het aantal actieve boeren op de Noordoost-Veluwe is op dit moment klein. Dat was in de jaren vijftig van de vorige eeuw wel anders. Niet voor niets werd er toen gesproken over “het kleine boerenvraagstuk”. In Epe en Heerde bestonden heel veel boeren van de opbrengst van een klein stukje grond. Vanaf de midden jaren zestig is dit veranderd en begon de snelle afname van het aantal boerenbedrijven. De herinneringen aan het “oude” boerenleven is belangrijk om vast te leggen. 

 

Een groep vrijwilligers gaat daarom aan de slag om mensen te vragen hun ervaringen te vertellen. Deze persoonlijke mondelinge geschiedenis wordt opgenomen op een geluidsband en door de interviewer omgezet in een verhaal.

Het project levert dus verhalen, geluidsfragmenten en foto’s op, die ingezet zullen gaan worden bij de Hagedoorns Plaatse. Een aantal verhalen wordt ook gepubliceerd in het periodiek van Ampt Epe of Heerde Historisch.

Het project wordt financieel ondersteund door de Rabobank Noord-Veluwe, de provincie Gelderland en museumboerderij Hagedoorns Plaatse.

 

Mensen die aan een interviewer hun verhaal willen vertellen of iemand kennen met herinneringen aan het boerenleven tussen 1930 en 1970 kunnen zich opgeven.

 

Wilt u meer informatie over project of zich aanmelden voor een interview, neem dan contact op met de beheerder van de Hagedoorns Plaatse, Bertus Visser, tel. 0578-627162, mailadres info@hagedoornsplaatse.nl