• Meedoen aan de Geo battle

    I. Boom

Geo Battle op De Wereldweide

16-04-2019, 11:37 | Lezersnieuws | Frits

Afgelopen zaterdag 13 april deden 4 leerlingen van onze bovenbouw mee aan de tweede Bosatllas-Knag Nederlandse kampioenschappen GEO Battle! De voorrondes in Wezep hadden deze leerlingen gewonnen, daarom waren zij geselecteerd voor het NK. Het NK werd gehouden in het Twickel College te Hengelo. In totaal deden er 12 scholen uit heel Nederland mee.

Het NK kent een mooie mix van hand-on spelen en computergames, battles waar aardrijkskundige kennis en vaardigheden gecombineerd worden met het vermogen tot samenwerken en creativiteit. Kortom, een prachtig stukje onderwijsinnovatie. Het programma bestaat uit 5 battles (Geoguessr, Welk land is het?, Atlas- en kaartvaardigheden, Discoverybattle en Waterschapsgame. Daarnaast is er een ontwerpwedstrijd over een ruimtelijk probleem.

In de eerste ronde kregen de kinderen de ontwerpopdracht: een camping op schaal ontwerpen. Hier kregen ze een uur voor. De taken werden goed verdeeld: twee kinderen sloegen aan het berekenen van de schaal, een leerling tekende dit op de kaart en een leerling ging dit ruimtelijk verwerken.

Na de pauze met het ontvangen lunchpakket begon de tweede ronde: de battles. Hier moesten de kinderen diverse opdrachten vervullen. Bijvoorbeeld; in welk land is de foto gemaakt (geoguessr) of een mini-escapespel (discoverybattle) waar aan de hand van aardrijkskundige vragen een cijfercode ontdekt moest worden. Ook was er een opdracht waar met behulp van een VR-bril en een tablet de oplossing gevonden kon worden. Alles gericht op aardrijkskundige kennis en kaartvaardigheden.

De toeschouwers konden meekijken op een groot scherm.

Na de battles was er een college van Dr.Bernd Andeweg, geoloog, aardwetenschapper en docent aan de VU over het voorspellen van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het was een boeiende, interessante lezing, maar iedereen was ook blij toen de prijsuitreiking kwam.

Helaas zijn de kinderen niet in de prijzen gevallen, maar hebben ze wel heel goed gebattled!!

Het was een goed georganiseerde en leerzame dag.