• Top 25 gemeenten met het gemiddelde aantal zonnepanelen per inwoner

    Lynn Plat

Gemeente Oldebroek blijft achter met zonne-energie

02-02-2018, 15:01 | Lezersnieuws | Renate van den Brink

Uit onderzoek van zonnepanelenleverancier Zonneplan blijkt dat er relatief weinig zonnepanelen op de daken in de gemeente Oldebroek liggen. Per inwoner is er op dit moment 0,4 zonnepaneel aanwezig. Hiermee staat de gemeente Oldebroek op plek 176 van alle 380 gemeenten in Nederland. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat Oldebroek wel een gemeente is met veel potentie voor zonne-energie.

De tussenstand

Gemeente Oldebroek zit net onder het gemiddelde van Nederland, wat ligt op 0,45 zonnepaneel per inwoner. Vergeleken met gemeenten uit de provincie Gelderland presteert Oldebroek matig. Neerijnen, de koploper uit de provincie, heeft namelijk 1,06 zonnepaneel per inwoner en neemt hiermee plek 22 van Nederland in.

Plannen voor Oldebroek

De gemeente Oldebroek heeft het plan meer zonne-energie op te wekken. Het idee is om in 2019 zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Er zullen driehonderd zonnepanelen op het gemeentehuis in Oldebroek komen. Ook zullen er zonnepanelen worden geplaatst op het dak van het Multifunctioneel Centrum de Brinkhof, het voormalige dorpshuis in Wezep.

Onderzoek en potentie

Zonneplan heeft de daken van koopwoningen voor zonnepanelen in gemeente Oldebroek onderzocht. De ongeschikte woningen; met een rieten dak, teveel schaduw, een rijksmonument of flats zijn niet meegenomen. De conclusie is dat 5.563 koopwoningen geschikt zijn voor zonnepanelen. Van het aantal geschikte adressen hebben 568 locaties een zonnepaneleninstallatie.