• CDA Hattem op bezoek in Urk

    CDA Hattem

CDA Hattem op bezoek in Urk

12-02-2018, 10:12 | Lezersnieuws | CDA Hattem

Na een zeer geslaagd dagje uit vorig jaar naar het Europarlement in Brussel, brachten de leden van het CDA Hattem op vrijdag 9 februari jl. een bezoek aan Urk. De Hattemers werden door burgemeester Pieter van Maaren op het gemeentehuis hartelijk ontvangen met een visje en een broodje. De burgemeester had een speciale gast bij zich, Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De Hattemse delegatie bracht de zorgen rondom Vliegveld Lelystad aan haar over. Ook werd aandacht gevraagd voor landbouw en natuurbeheer.

Burgemeester Van Maaren vertelde boeiend over Urk. Over de bevolkingsopbouw, met 10.000 inwoners jonger dan 25 jaar en over de politieke verhoudingen. Zo stemt 50% van de bevolking SGP en gaat de PVV meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Over het algemeen is men op Urk dynamisch en ondernemend ingesteld en heeft men een sterk gevoel voor omkijken naar elkaar. Adj. Directeur Teun Juk gaf een toelichting op uitdagingen waar de gemeente Urk voor staat. De conclusie is dat Urk veel te bieden heeft op economisch vlak en in zorg voor elkaar. Na de lunch werd het gemaal Vissering van het waterschap Zuiderzeeland bezocht. Gemaal Vissering bij Urk moet één van de meest duurzame gemalen ter wereld worden. Dit sprak de CDA-leden zeer aan, gezien het belang dat ze hechten aan het verduurzamen van de samenleving.

Binnenkort start het Waterschap Zuiderzeeland met een aanbesteding voor de renovatie, daar is 600.000 euro voor beschikbaar. Na het bezoek aan het gemaal Vissering, liep het gezelschap onder leiding van een gids van CDA-Urk de 'Ginkiestocht'. 'Ginkie' betekent 'steegje'. Deze 'ginkies' zijn in Urk wel heel erg nauw. In de vrieskou werd de historische kern van Urk verkend, met veel verrassende plekjes en doorkijkjes. Indrukwekkend was de gedenkplaats voor de schippers die nooit van de zee zijn teruggekeerd. De 'Ginkiestocht' is een echte aanrader, leuk om op een vrije dag te doen. Het bezoek aan Urk werd uiteraard afgesloten met een gezellig etentje.