• Pepijn Bijsterbosch voor landgenoot Ricardo Brink

    Tiny Kolsters

Bijsterbosch grijpt net naast het podium

25-06-2019, 18:43 | Lezersnieuws | Gea

In het Belgische Zolder grijpt wegracecoureur Pepijn Bijsterbosch uit Heerde net naast het podium van de IDM Superbike-race. Herkansing in de tweede race later op de dag zit er helaas niet in. Door crashes en technische malheur in andere raceklassen is het circuit op meerdere cruciale plaatsen dermate vervuild door olie, dat er niet meer verder gereden kan worden en het resterend deel van het middagprogramma wordt gecanceld.

 

Trainingen

Na de vrije trainingen is Bijsterbosch niet helemaal tevreden met de set-up van zijn BMW S1000RR. Voor de kwalificaties wordt nog het een ander gewijzigd in de afstelling, maar al snel blijkt dat dit niet de juiste keuze is. Bijsterbosch heeft veel moeite met het aanremmen en insturen van de vele chicanes op dit circuit. Voor de tweede en beslissende kwalificatie grijpt Team Dutch Comfort Houses terug op een eerdere afstelling en dit pakt goed uit. Uiteindelijk is de vijfde plaats op de starting grid het resultaat en hiermee ziet de Heerdenaar wel kansen om op het podium te komen.

 

Raceday

Bijsterbosch heeft geen superstart en raakt in de eerste ronde een plaatsje kwijt aan de Duitser Toni Finsterbusch. Door een crash in het achterveld volgt echter bij het ingaan van de tweede ronde een rode vlag situatie en volgt er een herstart.

 

Deze keer is Bijsterbosch beter weg en weet zelfs een plaats goed te maken door landgenoot Ricardo Brink te passeren. Dan gaat in de tweede ronde de voor hem rijdende Fransman Erwan Nigon in de fout bij het remmen voor de Jacky Ickx-chicane. Zo krijgt Bijsterbosch de derde positie in de schoot geworpen. De twee koplopers hebben al een gaatje geslagen en daar naar toe rijden gaat heel lastig worden. Bovendien zitten er drie man op het vinkentouw; Brink, Vincon en Finsterbusch. En die azen ook op een podiumpositie.

 

De mannen rijden alle vier vrijwel dezelfde rondetijden, dus echte inhaalacties zien we niet. Desondanks blijft het spannend en weet Bijsterbosch goed stand te houden. Finsterbusch kan halverwege de race het tempo niet meer volgen. Als aan een touwtje gaat het overgebleven trio verder. Het kan nog alle kanten op en de laatste ronde gaat de beslissing brengen. Met z’n drieën naast elkaar de Sacramentsheuvel op; als dat maar goed gaat in de daarop volgende chicane. Beide concurrenten zijn Bijsterbosch even de baas, maar toch weet hij Brink gelijk terug te pakken. Bij deze schermutselingen zit Vincon op de beste lijn en pakt de 3e plaats. Bijsterbosch probeert nog aan te zetten voor de Jacky Ickx-chicane maar komt net te kort en grijpt zo naast het felbegeerde podium.

 

Bijsterbosch: “Dat was wel even balen zeg. Vrijwel de hele race de 3e plaats in handen en dan gaat het op het laatst net mis. Ik kreeg de laatste paar ronden behoorlijk problemen met het remmen en kon mijn positie niet meer houden. Tuurlijk had ik graag op het podium gestaan. Ik krijg echter wel de punten voor plaats drie, omdat Vincon gastrijder is. En bovendien is de kans op het podium in race twee groter, omdat ik dan mag starten vanaf pole”.

 

Race twee wordt echter gecanceld; het lukt de organisatie niet om meerdere oliesporen op cruciale punten adequaat te reinigen. De veiligheid van de coureurs kon volgens de racedirectie niet gewaarborgd worden.

 

Team Dutch Comfort Houses gaat zich nu opmaken voor een uitstapje buiten het IDM-kampioenschap om. Komend weekend maakt Bijsterbosch namelijk zijn opwachting bij de TT van Assen. Hier doet hij mee aan de zogenaamde Tourist Trophy;  een gecombineerde race voor nationale Superbike- en Supersport-coureurs. Een soort Nations Cup, waarbij motorsportbonden van Europese landen coureurs mogen afvaardigen.

 

De trainingen zijn op vrijdag en de wedstrijd is op zaterdag. Het tijdschema ziet er als volgt uit:

Vrijdag 28 juni: 12.35 tot 13.00 uur – Kwalificatie 1
Vrijdag 28 juni: 16.50 tot 17.20 uur – Kwalificatie 2
Zaterdag 29 juni: 17.30 uur –Race over 16 ronden (met ‘Le Mans-start’)