• "HET HUISJE OP DE MUUR"

    Lilia Gabo

Atelier 'Het Huisje op de Muur' in Hatten weer open

16-04-2018, 11:15 | Lezersnieuws | leen

In het kleine maar prachtige stadje Hattem aan de IJssel bevindt zich op de stadsmuur aan het eind van de Adelaarshoek het kleine maar mooie atelier van de kunstenaar Lilia Gabo. Ongeveer 15 jaar geleden vonden de beleidsmakers in het stadhuis van Hattem dat er op die plek iets moest komen dat met KUNST en CULTUUR te maken had. Lilia reageerde op de door de gemeente Hattem geplaatste advertentie en werd zo huurder van "HET HUISJE OP DE MUUR". Een bijzondere en schilderachtige locatie, jammer dat het huisje alleen in de warme perioden van het jaar te gebruiken is als atelier, omdat het niet is geïsoleerd en het niet is aangesloten op de openbare voorzieningen voor gas, water, riolering en electriciteit. Het lijkt er op dat voor 2018 de warmere perioden zijn aangebroken en Lilia is dus weer bezig haar werken in potlood, inkt, aquarel, acryl en olieverf zo goed mogelijk ten toon te stellen in haar atelier.

Lilia is geboren en getogen in Sint Petersburg, Rusland, en bij haar geboorte kreeg zij een behoorlijke hoeveelheid creatieve talenten mee, die tijdesn haar studie aan een bekende universiteit in haar moederstad werden bijgeslepen. Nu woont en werkt zij alweer 25 jaar in Nederland en een zeer belangrijk deel daarvan in Hattem. In het begin deed zij dat als architect in het bureau van haar man. In de tijd dat zij haar vakopleiding kreeg als architect, betekende dat ook dat zij werd opgeleid tot (kunst)schilder en dat zij daarbij heeft opgelet is in haar werk te zien.

Wat maakt Lilia en hoe werkt zij? Lilia reist graag en liefst zoveel mogelijk en tijdens de reizen in binnen- en buitenland maakt zij schetsen van de onderwerpen die zij tegen komt. Vliegensvlug en raak, en zo heeft zij er honderden. Ook maakt ze onderweg, naast de schetsen, veel aquarellen. Een techniek die volgens haar zwaar wordt ondergewaardeerd. Thuis gekomen werkt zij de schetsen en aquarellen uit in vrije combinaties van realisme en fantasie. Abstract werk zoekt u bij Lilia te vergeefs, maar landschappen en portretten zo veel te meer.

Kortom, zij wil u graag alles laten zien en u haar verhalen vertellen. Kom naar het eind van de Adelaarshoek in Hattem en bezoek "HET HUISJE OP DE MUUR", waar ze u gastvrij zal ontvangen elke woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Afwijkende tijden voor een bezoek kunt u maken via de telefoon 0348 4446448.

Hattem, 16 april 2018