Afscheid van een markante persoonlijkheid

16-05-2018, 21:48 | Lezersnieuws | rob

WEZEP – Op vrijdag 25 mei a.s. neemt kapitein Aalt Fikse afscheid van Wezep, waar hij de afgelopen jaren vaak vanuit Kampen naar toe is gereden. In Kampen is hij korpsofficier van het Leger des Heils en in Wezep coördineert hij het kernteam van multifunctioneel centrum De Klinker. Zijn vrouw Tertia en hij worden overgeplaatst naar Zuid-Limburg en het werk in Wezep zal worden overgenomen door kapitein Eric Kamperman. Vanuit Kampen heeft Aalt Fikse aan de wieg gestaan van allerlei nieuwe initiatieven: op Urk en in Emmeloord, IJsselmuiden en in Wezep als ‘kers op de taart’ De Klinker. Dit nog jonge ontmoetingscentrum moet afscheid nemen van een markante persoonlijkheid, die veel heeft betekend.

Aalt Fikse werd geboren als zoon van een boerenechtpaar dat lid was van het korps van het Leger des Heils in Elburg. Toen Aalt 18 was, koos hij voor een onderofficiersopleiding bij de Koninklijke Marechaussee. Hij trouwde met Tertia Vlaardingerbroek en vanwege zijn werk als militair gingen Aalt en Tertia in Harderwijk wonen. Beiden werden daar actief in het Leger des Heils dat daar in opbouw was. Maar al gauw kregen ze het verlangen om bijvoorbeeld in kindertehuizen te werken. Dat werd uiteindelijk Suriname. In januari 1993 vertrokken ze naar Paramaribo. Daar werden ze gedetacheerd naar een buitenwijk. In 2007 was naar hun eigen idee het werk afgerond. Het opbouwproject in de wijk kon door een ander worden overgenomen. De nieuwe standplaats werd Kampen. Daar is erg veel werk verzet. In 2014 en 2015 ontstonden er warme contacten tussen Evert van Ommen en Aalt. Dit resulteerde in een samenwerking. Samen met een enthousiaste initiatiefgroep in Wezep heeft het Leger des Heils in oktober 2016 aan de Stationsweg 95 het multifunctioneel ontmoetingscentrum De Klinker geopend. Tertia en Aalt Fikse worden samen verantwoordelijk voor korps Treekbeek (gemeente Brunssum). Ze willen daarnaast ook heel graag gaan pionieren om zo in Limburg op nieuwe plekken de doelstelling van het leger des Heils vorm te geven. Dat hen dat ligt, hebben ze de afgelopen jaren o.a. In Wezep duidelijk bewezen. 

Vrijdagmiddag 25 mei zal er in de Klinker om 15.00 uur een ontmoeting zijn rond het vertrek van Aalt en Tertia Fikse. Bezoekers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden zijn hartelijk welkom. Na een centraal gedeelte is er vanaf 16.00 uur de gelegenheid de Fikses persoonlijk de hand te drukken.