• Gezelligheid troef bij het hop plukken

    Betty van de Bunt
  • Hopbellen

    Betty van de Bunt
  • Wule bunt er bie goan zitt'n

    Betty van de Bunt

Hopoogst Epe

23-08-2018, 19:17 | Lezersnieuws | Henk Wesselink

Datum:

vrijdag 14 september 2018, 09:00 tot 18:00

Locatie:

Kopermolenweg 4A
Hopveld Epe
Epe

Epe, augustus 2018 ? Het jaarlijkse hoogtepunt van de hopteelt in Epe valt dit jaar op zondag 9 en vrijdag 14 september. Op deze 2 dagen vindt de hopoogst plaats. De organisatie roept hiervoor vrijwilligers op. De vrijwilligers zijn nodig om de hopbellen met de hand van de hopranken te plukken. De hop wordt daarna gebruikt voor het brouwen van Praotnat, een vers gehopt bier van het Epe Bier Collectief.

Henk Wesselink van het bedrijf Bierevents is de eigenaar van het hopveld aan de Kopermolenweg. Hij ziet graag vrijwilligers van vorige jaren terug bij de hopoogst, maar ook nieuwe vrijwilligers heet hij graag welkom. ?We zoeken voor beide dagen nog vrijwilligers. De planten hangen tjokvol bellen die allemaal met de hand geplukt moeten worden?. Het is niet alleen veel werk, het is ook nog eens leuk volgens Wesselink: ?Bij het plukken hangt er altijd een gezellige sfeer, de vrijwilligers zijn hierover altijd enthousiast. Ook vindt iedereen het leuk om samen buiten bezig te zijn?. Als het weer meewerkt, worden er tafels en stoeltjes bij het hopveld neergezet. In het zonnetje gaan de vrijwilligers dan aan de slag. Als het weer regenachtig wordt, wordt er binnen geplukt.

Proeverij: Op 9 september om 17 uur wordt er door het Epe Bier Collectief een proeverij van Eper bieren aangeboden aan iedereen die minimaal 3 uur mee helpt plukken. De Eper Lion?s club biedt bijpassende hapjes aan.

Eper Bier: Praotnat De ochtend na de oogst gaat de hop naar de brouwerij De Molen. De brouwers hier gaan direct aan de slag om met de verse hop een mooi brouwsel te maken. Dit levert een bier voor het Epe Bier Collectief, Praotnat. Dit jaar wordt het een zogenaamde Double IPA met maar liefst 8,9% alcohol. Een Double India Pale Ale is een enorm hoppig en aromatisch speciaalbier met een droog-bittere afdronk. Dit bier zal in oktober en november verkrijgbaar zijn, en kan vanwege de verse hop het best zo vers mogelijk gedronken worden.

Aanmelden De hopoogst start om 9:00 uur ?s morgens, zondag 9 en vrijdag 14 september. Meedoen? Aanmelden kan per e-mail, sms of app bij Bierevents. Geef hierbij aan welke dag en welke tijd je wilt komen. Contact: info@bierevents.nl of 06 ? 51813872, Henk Wesselink.