Gait van deRenderklippen

Opgelet iederene die temee viefenzeuventig wörd. Dan kom ie ongewild in de categorie van luu die an de beurte bint. Veur wie de deure van 't ziekenuuus dichte zit as 't umme onderzoeken geet. 't Grote oftellen is dan begunnen. Kiek d'r de krante mar op nao: d'r geet gien wèke veurbie of een of andere geleerde praotzak gif an dat de kwetsbare luu baoven de viefenzeuventig zich bewus mutten wèèn dat ze nao mutten denken aover 't ende van de dàdde fase. Of zich wel rèkenschap geven hoe kwetsbaar as ze bint. Of ze wel deur heb dat de officiële speultied d'r op zit en ze zich in blessuretied bevindt. Ik marke 't ok met dit stukkien. ,Gait, hoe old bi-j noe? Wanneer denk ie d'r mee op te hollen? Ku-j dit allemaole nog wel an?"Van Hooghaarlemmerdiekers vanzelf. D'r bint niet zo heel veule dingen waor Merie en ik 't hardgrondig aover eens bint, mar wat dit angeet is 't één geluud uut twee monde. Vrogger is niet noe. Ik wete ok wel dat de vente jaoren geleden va en moe an 't entien brachten. Daor worden egees niet aover epraot. Dat was vanzelf. Toen kwammen de bejaordentehuze waor a-j al met viefenzstig in konnen stappen. En noe mu-j schijndood wèèn umme nog op de wachtlieste te komen. De jongere genraatsies kiek d'r anders tegenan. Dat olde spul gruuit mar an en dat is niet meer te betalen. Want wie lèèf in de tied van de cijferties, van de zakelijkheid, van 't ikke en de olden die in de weg loop verdikke. A-j viefenzeuventig bint mu-j oe veurbereiden op 't ophoepelen, dan begin ie in de weg te lopen. Dan heur ie oe nââns meer mee te bemuuien en stille achter de geraniums te gaon zitten töt da-j an de beurte bint. Ie meug oe schamen da-j nog zo goed kunt en al helemaole da-j ok nog meent iets veur de maatschappieje te kunnen betekenen.

Mar beste luu, ie hoef oe aover Gait gien zörgen te maken. Die hef ze nog op een riegien en geet staag deur met de schrieverieje. Wie schrif die blif, as de geleerden die mien kwiet wilt dat mar effies goed in de oren wilt knuppen. Krakkemikkerig, dat zal bes. Mar daor heb die vente gien last van. Die krieg gratis veur niks advies hoe a-j in disse wereld aoverende kunt blieven.

Deur veural meer nao mekare umme te kieken en niet te denken dat de wereld uut ikke en niks anders bestiet. En dan en dan….kump de kleinzeune van Knelis mien buur bie tante Merie umme ons uut te neudigen veur de niejjaorsborrel. Daor was 't nog niet van ekomen, want luu van baoven de viefenenzeuventig heb vandage de dag ok een drukke agenda. Hee vreug of ik weer een mooi stukkien veur de krante an 't maken was. En of hee d'r op school iets aover moch vertellen. Ik kan uule vertellen dat ik een kilo gruujen en mien tegelieke schamen aover 't generaliseren van al wat achter mien an kump op de lèèftiedsledder. 't Verplichte naodenken aover 't ende kump van de hooggeleerden en niet van 't gewone volk. Die luu heb niet in de gaten dat ze zelf ok een keer viefenzeuventug wordt. As ze niet veur de tied deur eur toedoen al of escheuten bint. Ik gao temee mien veertigste jaor in as columnist veur disse krante. Gien snoep en gien bloemen. Gewoon mekaar vaste hollen.

Groetenisse van GAIT.