• Hanneke Bloemendaal

Buurtgebouw kiest zonnepanelen

Advertorial

OOSTENDORP/ELBURG Draaijer Installatietechniek uit Elburg heeft deze zomer het dak van het Buurtgebouw Oostendorp voorzien van een flink aantal zonnepanelen. Een duurzame oplossing om de kosten in de hand te houden.

Hanneke Bloemendaal

Buurtgebouw Oostendorp faciliteert diverse lokale verenigingen, verhuurt zalen voor bruiloften en verjaardagen en organiseert onder meer bingoavonden. De laatste jaren liepen de inkomsten echter terug en werd naar een oplossing gezocht om de exploitatiekosten van het gebouw te beheersen. ,,We wilden de huur- en horecaprijzen aantrekkelijk houden en zijn op zoek gegaan naar een andere oplossing," vertelt voorzitter van het bestuur Henk Nagelhout. ,,Naar aanleiding van een informatieavond van Draaijer Installatietechniek over zonnepanelen, hebben wij besloten om de oplossing te zoeken in zonnepanelen." Secretaris Henk van de Werfhorst vult aan: ,,In het verleden hebben we al veel gedaan aan isolatie. De volgende stap paste mooi in het beleid, namelijk duurzame energie. Bovendien was ons dak toe aan vervanging, dat kon dan tegelijk gerealiseerd worden. "

Gerrit Pleiter, bedrijfsleider van Draaijer Installatietechniek, vertelt: ,,We hebben het platte dak, dat voorheen zwart was, van een witte dakbedekking voorzien. Dit heeft niet alleen als voordeel dat het in de zomer koeler is in het gebouw, maar ook dat de witte toplaag het zonlicht naar de zonnepanelen reflecteert." Draaijer Installatietechniek heeft het dak van het buurtgebouw voorzien van 65 zonnepanelen, waarmee ongeveer de helft van het energieverbruik bespaard zal worden. Op het dak van het gebouw staan vier grote ventilatoren, die hun schaduw laten vallen op de zonnepanelen. Om een zo rendabel mogelijk opbrengst te realiseren, heeft Draaijer Installatietechniek gekozen voor SolarEdge. Dit is een individueel systeem, waarbij de panelen niet aan elkaar gekoppeld zijn. Valt er schaduw op één paneel, dan blijven de andere panelen 100% rendement leveren. ,,De verwachte levensduur van de panelen is 25 jaar. In de loop der jaren zijn de prijzen van zonnepanelen gedaald, terwijl de opbrengsten zijn gestegen," legt Draaijer uit. ,,Voor particulieren geldt dat zij de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug kunnen vragen. Dit is in de gemiddelde situatie meer dan vroeger de subsidie was. Bijkomend voordeel is dat je het direct, in positieve zin, merkt in je maandlasten."

Momenteel heeft Draaijer Installatietechniek een groot project in de polder bestaande uit de installatie van 600 zonnepanelen op twee schuren. ,,Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen op de markt. Dat maakt het voor de klant lastig om te kiezen. Er is echter wel een groot verschil in kwaliteit. Wij leveren gegarandeerd een maatschappelijk verantwoord product van hoge kwaliteit. Daarnaast zijn we gecertificeerd voor het plaatsen en onderhouden van de panelen."

Draaijer Installatietechniek B.V. , Industriestraat 6 in Elburg. Info:  0525-637180 / www. draaijerinstallatietechniek.nl